Za ZDK ostalo da se broje glasovi sa 57 birališta

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra, a do sada su svi glasovi prebrojani jedino za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona.

Prema posljednjem ažuriranju podataka Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, za Bosansko-podrinjski kanton je obrađeno sto posto biračkih mjesta.

Za Zeničko-dobojski kanton ostalo je još da se broje glasovi sa 57 birališta, od čega se najviše odnosi na Zenicu.

Podaci se ažuriraju svaka dva dana i naredno ažuriranje je u četvrtak, 20. oktobra.

Blizu kraja je brojanje glasova za Skupštinu Posavskog kantona gdje je za obradu ostalo još jedno biračko mjesto, dok su za Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona ostala još dva biračka mjesta. Uskoro se očekuje kraj brojanja glasova i za Skupštinu Livanjskog kantona gdje je obrađeno stotinu od 104 biračka mjesta.

Za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona na obradu čeka još sedam, a za Srednjobosanski kanton još devet biračkih mjesta.

U Unsko-sanskom kantonu prebrojano je nešto više od 96 posto glasova. Na čekanju je još 15 biračkih mjesta od njih 384. Za Skupštinu najmnogoljudnijeg, Tuzlanskog kantona treba da bude obrađeno još 27 biračkih mjesta od njih 659. Najviše neobrađenih biračkih mjesta ostalo je u Kantonu Sarajevo, njih 70 od 612.

Za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine posao se privodi kraju. Ukupno je prebrojano 99,63 posto glasova, od čega u FBiH 99,52 posto gdje treba da bude obrađeno još 16 biračkih mjesta. Za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju FBiH, treba da bude obrađeno još 47 biračkih mjesta.

Za Parlament FBiH obrađeno je 3.265 mjesta od ukupno njih 3.318.

Iz CIK-a BiH ranije je najavljeno, da do 22. oktobra trebaju biti utvrđeni rezultati Općih izbora. Nakon toga je moguće podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje. (Š. B.)