23.2 C
Zenica
Petak, 21 Juna, 2024
Naslovnica Aktuelno CIK naredio ponovno brojanje glasova sa 45 biračkih mjesta i za parlamente...

CIK naredio ponovno brojanje glasova sa 45 biračkih mjesta i za parlamente BiH i FBiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je na sjednici, na osnovu utvrđenih nepravilnosti, donijela naredbu o ponovnom brojanju glasova sa 45 redovnih biračkih mjesta za nivo Parlamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona.

Ponovno prebrojavanje vršit će se sa 11 biračkih mjesta za PSBiH, 14 Parlament FBiH, 3 NSRS i 17 skupština kantona, a brojat će se glavnom centru za brojanje u Zetri.

O terminu početka postupanja Glavnog centra za brojanje po današnjoj Naredbi Centralne izborne komisije BiH javnost će biti blagovremeno informirana.

U tom pogledu, članica CIK-a Irena Hadžiabdić ukazala je da postoji ogromno nerazumijevanje na terenu o tome šta zapravo CIK radi.

– Bojim se da se jako slabo prate izmjene i dopune Izbornog zakona i želim skrenuti pažnju javnosti da je visoki predstavnik u članu 6.7 unio izmjenu koja nam je dala mogućnost da po službenoj dužnosti naredimo centrima za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti – kazala je Hadžiabdić.

Navedene radnje u ovom trenutku, kako ističe, neophodne su kao prethodni korak da bi se sumnja u nepravilno brojanje potvrdila ili da bi se pak utvrdio tačan rezultat.

Poznato je da će u Glavnom centru za brojanje u Zetri u četvrtak u 15.30 sati početi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Hide picture