U BiH godišnje izgubi bitku za život na stotine pacijenata, a da ne dočekaju transplantaciju

Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplatiranih bolesnika –FBIH i Donorskom mrežom-BIH, danas, na Evropski dan darivanja organa u Zenici su organizirali javno potpisivanje donorskih kartica.

Zeničani su imali priliku na štandu ovih udruženja doći da se informišu o doniranju organa i pokazati svoju humanist potpisavši donorsku karticu, jer, kako ističu iz ovoga Udruženja, 20 puta po statistikama prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti donor.

Ističu da potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa, u cilju pomoći drugim ljudima. Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa sa umirućih osoba za transplataciju.

“Sa usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa 21.11 2017.g. očekivali smo veliki napredak transplatacijske medicine u FBIH koji se nažalost nije desio. Zastoj u transplatacijama je nastao djelimično zbog korone, a najviše zbog nefunkcionalnog zdravstvenog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovoj godini do sada urđeno je osam transplatacija sa živih donora, dok je u 2017. urađeno oko 30 transplatacija”, ističe Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplatiranih bolesnika –FBIH.

Džemil Zatagić, 11 godina ide na dijalizu, umoran je kaže, skuplja posljednje atome snage, jer je život sa dijalizom mukotrpan. “Kada te isključe, padnes, daju ti malo vode da dođeš do svijesti. Dođe vrijeme da ne mogu izaći iz auta koliko nakon dijalize budem iscrpljen ”, žali nam se Zatagić, koji se boji svakog novog dana, jer mu je vena preko koje se dijaliza u dosta lošem stanju. Rješenje za njegovo ozdravljenje je 17.500 eura za transplataciju u Turskoj, iako ima živog donora.

Prema riječima Žuljevića u BiH 400 ljudi svake godine umre na dijalizi, a da nikada nisu dočekali transplantaciju, a kako kaže dešavalo se da pacijenti umiru I pored živih donora. (M.H.)