Reakcija Gradske uprave Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića na preporuku Vlade ZDK da škole na području Grada Zenica trajanje nastavnog časa prilagode temperaturnim uslovima u učionicama

Gradska uprava Zenice na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem najoštrije osuđuje korištenje djece i nastavnog procesa u predizborne svrhe od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona i resornog ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahije Kozlića, a povodom preporuke da škole na području Grada Zenica trajanje nastavnog časa mogu prilagoditi temperaturnim uslovima u učionicama., navodi se u reakciji na odluku ministarstva obrazovanja ZDK.

„Ministre Kozliću, Vaš predizborno propagandni pamflet izdat u vezi s početkom grijne sezone u Zenici, a u kojem nemilosrdno koristite djecu i nastavni proces je u najmanju ruku ljudski, moralno i profesionalno nekorektan. Ovim putem Vas obavještavam da će grijanje u gradu Zenica početi na vrijeme i u skladu s važećom Odlukom o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada Zenice daljinskim grijanjem i to 15. oktobra. Dakle, djeca koja pohađaju škole na području Grada Zenica, kao i svi ostali građani će imati kvalitetno i pouzdano grijanje. Podsjetit ću Vas da smo uz velike napore i danonoćno zalaganje uspjeli riješiti problem zagrijavanja grada Zenica, koji prethodna vlast nije bila u stanju riješiti više od 30 godina. S ponosom ću ponoviti da je u Zenici izgrađeno najmodernije energetsko postrojenje u jugoistočnoj Evropi, zahvaljujući kojem će Zeničani ove godine imati neupitno grijanje. Ono što nas je sve posebno pogodilo jeste činjenica da se preporuka Vlade ZDK donesena na prijedlog ministarstva kojim rukovodite odnosi prvenstveno na škole na području Grada Zenica. Da li to ministre znači da škole u drugim gradovima i općinama imaju drugu klimu, pa djeca u tim školama neće biti u opasnosti da se razbole ili da se osjećaju neugodno u eventualno hladnim prostorijama. Vjerovatno nam neće dati odgovor na ovo, kao ni na mnoga druga pitanja koja smo Vam ranije uputili, ali to više nije ni važno, jer poslije 3. oktobra nećete biti u prilici ni Vi, ni Vlada ZDK da donosite selektivne odluke i preporuke, koje će važiti samo za građane Zenice. I na kraju za ovaj grad ima ko da brine. Stoga, nema potrebe da se pored toliko projekata koje realizujete zahvaljujući kreditnim sredstvima, Vi brinete i o početku grijne sezone u Zenici“, poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Također, kompanija ArcelorMittal Zenica je dana 27.09.2022. godine pismenim putem obavijestila Grad Zenica da će sezona grijanja u Zenici početi na vrijeme, tj. 15.10.2022. godine, stoji u reakciji Gradske uprave Zenica.