Hit komedija „Žiranti“ u subotu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Publika Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će imati priliku u subotu, 24. septembra u 19.30 sati imati priliku da pogledaja hit komediju „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića.

Prema riječima dramaturga predstave Hasana Džafića „Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog.“

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.