FOTO: Cvjetni park u Zenici

Živimo u svijetu neprestanih promjena i teške neizvjesnosti sa puno stresa. Pozitivne stvari skoro da i ne primjećujemo. No, da ima još uvijek lijepih stvari i dobrih ljudi pokazuje i naša naredna priča. Govorimo o jednom od najljepših cvjetnih parkova koji se nalazi u samom centru Zenice, a za njega je zaslužan penzionisani Abdulah Frndić.

Cvjetni park ispred zgrade u strogom centru grada na adresi Talića brdo broj 8 ukrašen je različitim vrstama cvijeća, a uglavnom starinskim cvijećem koje je krasilo nekadašnje avlije naših nana i deda. Ljubav prema cvijeću, priča nam Abdulah naslijedio je od svoje majke.

Radni vijek proveo sam radeći na Institutu „Kemal Kapetanović“ i tamo sam uredio jedan park kojem se i sada dive zaposlenici i slučajni prolaznici. Prije tri godine otišao sam u penziju i da bih skratio korisno penzionerske dane odlučio sam se urediti ovaj park. U početku nisam imao ni zrno sjemena niti rasada. Danas već ovaj park ima preko 40 raznih vrsta cvijeća kao i ljekovitog bilja“, ističe Abdulah, koji u ovoj zgradi živi 43 godine.

Abdulah Frndić

Akcenat je na cvijeću koje je nekada krasilo naše avlije. U početku nisam imao ništa, a sada imam toliko sjemena i rasada da bih mogao zasaditi još tri ovakve površine. Ovo je velika površina koja iziskuje mnogo truda i rada i ja još uvijek uspijevam sam održavati sve. Dnevno sam ovdje u prosjeku po tri sata a u ove tri godine da bih napravio od ovoga ono što danas vidite sigurno je utrošeno više od hiljadu sati“, ponosno ističe Abdulah Frndić.

Rijetki su prolaznici koji ne stanu i pogledaju ovaj cvjetni park koji se nalazi u centru Zenice. Abdulah tvrdi kako se svijest građana polako budi. Za razliku od ranijih godina građani obližnjih zgrada ali i naselja dolaze i pitaju za savjet i sretan sam zbog toga, dodaje. Želja ovog čovjeka je da ovo bude cvjetna ulica.

Desna strana ulice je skoro cijela u cvijeću dok je na lijevoj strani slika nešto drugačija“, ali Abdulah ne gubi nadu i vjeruje da će se i to u narednim godinama popraviti. “Cvjetna ulica u strogom centru Zenice osim što bi bila ukras za sve stanare i prolaznike, mogla bi postati i turistička atrakcija“, smatra Frndić.

Na kraju ove priče, kaže Frndić, “upoznajte svoje čitatelje i čitateljke da već nekoliko dana dijelimo besplatne bukete cvijeća pa neka se ne iznenade ukoliko im ponudimo“. U sumornim vremenima u kojima živimo osmijeh, lijepa riječ ili skromni buket cvijeća znak su da još uvijek ima dobrih ljudi. (B. D.)