2.4 C
Zenica
Subota, 20 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Zmajevi danas protiv Mađarske: Pobjeda otvara put ka senzaciji

Zmajevi danas protiv Mađarske: Pobjeda otvara put ka senzaciji

FOTO: FIBA

Košarkaška A reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Kolnu igra prvu utakmicu na Eurobasketu 2022.

Rival izabranicima Adisa Bećiragića na startu turnira je selekcija Mađarske.

Zmajevi u dobrom raspoloženju dočekuju smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, posebno nakon pobjede nad moćnom Francuskom u kvalifikacijama za Mundobasket.

Utakmica protiv Francuske dala nam je sliku koju želimo imati, koju želimo ponoviti na idućim utakmicama. Možda smo sami sebe iznenadili igrom, možda ni sami nismo znali da imamo toliki potencijal. Treba još nadograditi igru, ispravljati greške. Gledali smo video i vidjeli da ima još prostora za napredak“, smatra kapiten bh. tima Miralem Halilović.

On nije želio preuzeti breme favorita pred duel s Mađarima.

Ne bih uzeo ulogu favorita, pogotovo kad se uzmu u obzir njihove posljednje utakmice. Rekao bih da nas čekaju borba i rat, od početka do kraja“, rekao je Halilović uoči desetog nastupa bh. nacionalnog tima na evropskim prvenstvima.

BiH je prvi put na EP igrala 1993. godine tokom agresije na našu zemlju i ostvarila najbolji rezultat – osmo mjesto.

Dio te generacije bili su selektor Adis Bećiragić, njegov prvi saradnik Gordan Firić, Samir Avdić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, a briljirao je Sabahudin Dino Bilalović, koji je u prosjeku postizao po 25 poena i izabran je za najboljeg igrača turnira.

Gordan Firić, član stručnog štaba Zmajeva, smatra da je u izuzetno teškoj grupi jako važno prvenstvo otvoriti pobjedom, a očekuje i veliku podršku navijača BiH u Njemačkoj.

Imamo tešku grupu, jako bitna utakmica sutra jer važno je otvoriti EP pobjedom. Nadam se da će doći mnogo publike iz BiH. Mislim da će doći da podrže momke, neće se razočarati jer će reprezentativci učiniti sve da naprave dobar rezultat“, poručio je Firić.

Prva zvijezda i lider reprezentacije Mađarske je Adam Hanga. Ofanzivna uloga u nacionalnom timu mu je daleko jača nego na klupskom nivou jer u Realu, a prije toga Barceloni i Baskoniji, mađarski košarkaš je prije svega zadužen za odbranu, sjajan je defanzivac, a u napadu djeluje iz drugog plana.

Košarkaši BiH eventualnim trijumfom na startu turnira dobili bi dodatno samopouzdanje. Borba za nokaut fazu bit će iscrpljujuća, a eventualni plasman Zmajeva u naredni krug iz grupe smrti bio bi ravan senzaciji.

Utakmica BiH – Mađarska igra se od 14.30 sati.

Dvoboj Slovenije i Litvanije počet će u 17.15 sati, a Francuska i Njemačka će odmjeriti snage od 20.30 sati.

Četiri najbolja tima iz grupe plasirat će se u nokaut fazu.

Faktor.ba

Hide picture