11.2 C
Zenica
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Meteorolog Krajinović: Je li kraj ljetu, kakva će biti jesen?

Meteorolog Krajinović: Je li kraj ljetu, kakva će biti jesen?

Bakir Krajinović

Nestabilno vrijeme, praćeno sunčanim i kišnim intervalima, u našoj zemlji očekuje se u narednih 15 dana.

Ljetu nije kraj, bit će još toplih dana, kaže Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, ali sunčani periodi neće trajati dugo, a temperature će biti puno ugodnije, u Bosni oko 25, a u Hercegovini oko 30 stepeni Celzijusa.

Za nas klimatologe jesen počinje 1. septembra, a u pogledu temperatura i onoga što naši modeli ukazuju u narednih 15 dana očekuje nas dosta promjenjivo vrijeme. Vrlo često u narodu ćemo čuti “kako smo iz papuča uskočili u čizme”, te da je takvo vrijeme postalo ustaljeno na ovom području. Međutim, ove godine vremenske prilike su takve da ćemo imati prijelazni period iz ljeta u jesen. Vrijednosti maksimalnih temperatura zraka u posljednjih pet dana i ono što očekujemo u narednih nekoliko dana, u granicama su prosječnih za ovo doba godine. Jutarnje, odnosno minimalne vrijednosti, još nisu previše niske kako bismo nosili topliju odjeću, i one u Bosni iznose oko 10, a u Hercegovini između 15 i 20 stepeni Celzijusa“, navodi Krajinović.

Napominje kako ove godine više nećemo imati ekstremno visokih temperaturnih vrijednosti, te da će 30. podiok skala vrlo rijetko prelaziti, čak i u Hercegovini.

Septembar, ako se prisjetimo ranijih godina, kada je u Mostaru mjereno 40 stepeni Celzijusa, može biti jako topao mjesec, ali riječ je o vrlo kratkim periodima prodora toplijih zračnih masa.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednih 15 dana imat ćemo vrlo promjenjivo vrijeme sa temperaturama oko 25 u Bosni, a 30 stepeni u Hercegovini uz kišu skoro svaki dan lokalnog karaktera uz pljuskove u poslijepodnevnim satima – dodaje Krajinović.

Savjetuje da se u narednim danima, pa i tokom vikenda, nigdje ne kreće bez kišobrana.

Nevrijeme koje smo imali jučer u Lukavcu, Mostaru i drugim dijelovima BiH, bit će sasvim uobičajno u narednim danima. Što se tiče Sarajeva, grad je u kotlini, pa su dosta male mogućnosti da ćemo u narednim danima imati duže sunčane periode. Magla i niska oblačnost bit će svakodnevnica. Tmurnog vremena neće nedostajati, ali za one koji vole sunce, bit će i sunčanih intervala“, naglašava Krajinović.

Na kraju je kazao “kako će septembar, ali i cijela jesen biti topliji i sušniji u odnosu na dosadašnje prosječne vrijednosti”.

Faktor.ba

Hide picture