Mještani Kozaraca kod Zenice dobili pitku vodu

Danas je u naselju Kozarci kod Zenice, upriličen prigodan program povodom otvaranja i puštanja na korištenje vodovoda, čijom izgradnjom će trajno biti riješeno vodosnabdijevanje za desetine domaćinstava u ovome selu nadomak Zenice.

Mještani neće više čekati na pitku vodu intervencijom Profesinalne vatrogasne jedinice Zenica, kako je to bio slučaj do sada. Današnjim puštanjem vode u mjesni vodovod bit će riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja, a koji traje više od 50 godina.

Novoizgrađeni vodovod kojim će trajno biti riješeno vodosnabdijevanje Kozarčana, u prisustvu bojnih mještana predao je na korištenje gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Zahvaljujući upornim i vrijednim ženama ovoga mjesta, Kozarčani danas imaju vodu. Ja u Gradskoj upravi sam intervenisao, od vodovoda koji smo morali dovesti do Grma kako bi rasteretili izvor Kozlovac, do izgradnje bazena da bi ovi ljudi mogli dobiti vodu. Istina trajalo je to nepune dvije godine, ali danas imaju vode u izobilju”, kazao je gradonačelnik Kasumović, poručivši da će uložiti maksimalan napor da svi građani Zenice imaju vodu.

Mještani su presretni, kažu njihovim mukama je došao kraj. Konačno će imati vodu u svojim domovima.

Stanovnik sam Kozaraca 16 godina, koliko se patim bez vode, a naši preci su se patili bez vode 50 godina. Naša borba za vodu je bila teška i duga. Patili smo se i dovlačili vodu na razne načine. Hvala gradonačelniku Kasumoviću, uz želju da ima sve što poželjeti može”, kaže Ernesa Smriko, ne krijući emocije, pa bi kaže od sreće mogla i plakati.

Izgradnja vodovoda Kozarci započela je 2020. godine, a ukupna vrijednost projekta je 102.960 KM. Grad Zenica je iz budžeta snosio i 50 posto troškova, kada je u pitanju priključak mještana Gornjih Kozaraca na vodovodni sistem. (M. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba