Potpisani ugovori za poboljšanje energetske efikasnosti

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj upravi danas je potpisano 19 ugovora i to 14 za zamjenu azbestnih krovova i pet ugovora za zamjenu stolarije na zajedničkim dijelovima zgrada.

Ovo je peta godina provođenja ovog javnog poziva koji za cilj ima poboljšanje energetske efikasnosti što dovodi do manje potrošnje energenata i manjih emisija štetnih plinova, ali i poboljšanju kvaliteta zraka.

Ovo je jedan od brojnih projekata koje Gradska uprava realizuje na poboljšanju uslova života. Nisam zadovoljan dosadašnjom realizacijom ovog projekta jer od predviđenih 500 hiljada konvertibilnih maraka do sada je samo utrošeno 235 hiljada maraka. Stanovi su privatno vlasništvo. Grad Zenica sa 50 posto sufinansira projekat utopljavanja i ne razumijem zbog čega više građana ne koristi ove pogodnosti. Pozivam građane da konkurišu na ovaj projekat kako bi poboljšali energetsku efikasnost ali i imali ljepši izgled Zenice“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Do ove godine završeni su radovi na izradi termo–izolacione fasade na 18 objekata i radovi na zamjeni krova izrađenog od azbestnih ploča na 47 objekata, za što je utrošeno oko 1.100.000,00 KM. Ukupan iznos danas potpisanih ugovora je 235.351,00 KM. ( B. D.)