Gdje se pacijent nakon što se utvrdi da je pozitivan na korona virus javlja te koliko traje izolacija?

FOTO: Web

I u našoj zemlji raste broj oboljelih od korona virusa. Kako ističu ljekari riječ je o blažim varijantama što je svakako olakšavajuća okolnost i za građane ali i zdravstveni sistem. Zanimalo nas je kome i gdje se pacijent nakon što se utvrdi da je pozitivan na korona virus javlja te koliko traje izolacija?

Što se tiče kovid pozitivnih pacijenata i načina organizacije same prijave pacijenata to je u našem kantonu riješeno na najbolji način u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i lokalnim organima vlasti, ističe naš sagovornik.

Ukoliko je nalaz pozitivan Higijensko-epidemiološka služba obavještava porodičnu ambulantu, a obavještava se i Gradska sanitarna inspekcija kao i MUP. Tako da su u cjelokupnom sistemu o stanju pacijenta obavješteni svi i na taj način građani kasnije mogu ostvarivati svoja prava a vezano je za liječnje, tretiranje i bolovanje“, objašnjava doktor Adnan Jupić, kantonalni ministar zdravstva.

Razlike u izolaciji između vakcinisanih i nevakcinisanih nema.

Izolacija traje deset dana i to ne od dana pojave simptoma već od dana testiranja. Pacijent može nakon sedam dana izvršiti ponovo testiranje i ukoliko je pozitivan, testiranje se vrši i desetog dana odnosno sve dok test ne pokaže da je negativan. Članovi porodice i bliski kontakti idu u izolaciju“, objašnjava Jupić.

I u našoj zemlji raste broj oboljelih od korona virusa. Kako ističu ljekari riječ je o blažim varijantama što je svakako olakšavajuća okolnost i za građane ali i zdravstveni sistem.

Veliki broj ljudi obolijeva ali je srećom riječ o blažim varijantama korona virusa. Kovid je još uvijek tu, ali u jednoj blažoj formi i ovo što nam se sada dešava a mislim na povećan broj pacijenata je dobra stvar. Svakako je bolje da imamo povećan broj oboljelih tokom ljeta nego da nam se to desi u hladnijim danima kada su aktuelne respiratorne bolesti“, pojašnjava doktor Adnan Jupić, ministar u Vladi ZDK.

U Kantonalnoj bolnici Zenica na liječenju je 25 pacijenata, a u Općoj bolnici u Tešnju je trenutno pet pacijenata koji se nalaze na kovid odjelu. (B. D.)