Oduzetu imovinu procijenit će neovisni sudski procjenitelji

Procjenu stvarne vrijednosti imovine koja je stečena kriminalnim i nezakonitim radnjama – od automobila, kuća, zlata, vrijednosnih papira, zemljišta, hotela, vikendica do sportskih i ugostiteljskih objekata, a nalazi se pod skrbništvom Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH u budućnosti će obavljati neovisne stručne službe ako spomenuta agencija ne bude mogla zbog različitih okolnosti dati svoju realnu procjenu, piše Večernji list BiH.

Bez dodatnih troškova

Agencija će, po novom zakonskom rješenju koje je donijela federalna Vlada, angažirati sudskog vještaka ili drugu stručnu osobu za procjenu vrijednosti oduzete imovine, odnosno ovlaštenog procjenitelja. Procjena vrijednosti oduzete imovine koju vrši Agencija utvrđivat će se na temelju usporedive tržišne cijene koja bude aktivna na domaćem tržištu, vjerodostojne dokumentacije o vrijednosti imovine ako takva dokumentacija prati imovinu ili podataka iz sudske odluke o oduzimanju imovine ako sudska odluka sadrži podatak da je vrijednost imovine utvrdio ovlašteni procjenitelj ili vještak odgovarajuće struke. Također će unutar same agencije biti imenovano povjerenstvo za obavljanje stručne procjene vrijednosti oduzete imovine iz reda zaposlenika Agencije kako bi se izbjegli dodatni financijski troškovi angažiranjem vanjskih procjenitelja.

“Povjerenstvo bi se sastojalo od predsjednika i dvaju članova koji imaju svoje zamjenike te bi se imenovalo na razdoblje od godinu dana. Za pojedine oblike procjene, ako to zahtijevaju okolnosti složenosti procjene, za člana povjerenstva može biti angažiran stručnjak iz određene oblasti koji zamjenjuje jednog člana povjerenstva, a kojega odredi ravnatelj Agencije. Predsjednik i članovi povjerenstva ne smiju imati neposrednih ili posrednih interesa u predmetu procjene vrijednosti imovine koji bi mogli prouzročiti sukob interesa. Angažiranje ovlaštenih procjenitelja u svrhu pružanja usluge procjene vrijednosti oduzete imovine provodi se u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavama. U iznimnim slučajevima, a ako se zahtijeva žurnost postupka, posebne okolnosti slučaja i složenost predmeta procjene, Agencija može odlučiti angažirati ovlaštenog procjenitelja i prije provođenja postupka procjene od povjerenstva”, stoji u novoj odluci Vlade FBiH. Podaci o procijenjenoj vrijednosti imovine upisuju se u knjige evidencija.

Kome ide imovina

Procjenu vrijednosti privremeno oduzete imovine Agencija može dostaviti sudu koji je donio odluku o privremenom oduzimanju imovine, i to nadležnom tužiteljstvu po čijem je prijedlogu imovina privremeno oduzeta. Zbog niza loših zakonskih rješenja spomenuta Agencija mogla je sigurno i više napraviti na oduzimanju imovine stečene kriminalnim djelima. Stoga su obećali prije dvije godine Vladi i Parlamentu FBiH na usvajanje ponuditi niz novih rješenja oko upravljanja i trajnog oduzimanja nezakonito stečene imovine poštujući smjernice EU-a o “zamrzavanju” i oduzimanju prihoda i imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima. U slučaju da nakon drugog kruga javna prodaja takve imovine ne uspije, predložit će donošenje odluke o postupanju predmetnom imovinom modalitetom davanja na korištenje ili na dar.

“Naime, korištenje ili davanje na dar oduzete imovine, odnosno ponovna društvena upotreba jedan je od preporučenih načina upravljanja oduzetom imovinom jer se time jača povjerenje građana u sustav kaznenog pravosuđa i javnu vlast. Kod ovog modaliteta konkretan oblik oduzete imovine predaje se u vlasništvo ili posjed, odnosno na korištenje nevladinim i humanitarnim organizacijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama ili se sredstva od prodaje imovine usmjeravaju u neke specifične fondove, projekte i konkretne programe”, stoji u izvješću Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Akta.ba