Aktivnosti Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona

Dok je Sindikat metalaca Federacije BiH nedavno ocijenio da je stanje u metalskoj industriji, kao i položaj radnika u ovom u sektoru sve nepovoljniji, uputivši određene zahtjeve za pomoć Vladi FBiH i federalnom Udruženju poslodavaca,  Sindikat metalaca ZDK svoje aktivnosti na poboljšanju ovog stanja trenutno je usmjerio u dva pravca djelovanja.

„Prvi je usvajanje Zakona o minimalnoj plati i njegovo donošenje pokušavamo već duže od godinu dana izdejstvovati zajedno sa Savezom samostalnih sindikata BiH, jer je to po našem mišljenju u ovom trenutku najvažniji zakonski akt, koji bi trebao unaprijediti položaj više od 250.000, pa i 300.000 radnika, koji imaju platu manju od hiljadu maraka“, navodi Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

– Po našim informacijama, ovaj Zakon će se naći na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH, krajem ovog mjeseca i sudeći prema trenutnom raspoloženju, Zakon o minimalnim platama trebao bi tada biti i usvojen, ističu u Sindikatu metalaca ZDK, navodeći da je drugi pravac njihovog djelovanja baziran na kolektivne pregovore, koje vode u svim sindikalnim organizacijama, članicama ovog Sindikata.

„U ArcelorMittalu taj posao je lani završen i od početka ove godine prosječna plata radnika u ovoj kompaniji iznosi preko 1.300 KM, u Mann Hummelu takođe, a postigli smo dogovor i o isplati regresa u firmama, u kojima regres nikad dosad nije isplaćen“, pojašnjava Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK. Po njegovim riječima aktuelna inflacija u velikoj mjeri neutralisala je pozitivne efekte pregovora o Kolektivnom ugovoru i povećanju plata, koji su evidentirani u svim sindikalnim organizacijama, jer je Sindikat metalaca ZDK još početkom marta svim firmama metalske industrije uputio zahtjev da sa sindikatima otvore pregovore oko usklađivanja plata, naknada plata i neoporezivih primanja.

„Ovi pregovori i dalje traju i ja se nadam da ćemo sa poslodavcima, koji su pokazali interes da zajedno sa nama riješe ova pitanja, postići odgovarajući dogovor kako bi položaj radnika metalca na našem prostoru bio poboljšan“, naglašava Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK. (V.J.)