Juniorska reprezentacija BiH u aviomodelarstvu nastupila na Svjetskom prvenstvu

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u aviomodelarstvu (free flight) je nastupila na Svjetskom juniorskom prvenstvu FAI F1ABP u gradu Valchitran i Podrum Bugarska od 23. do 30. juna.

Pored BiH reprezentacije učešće na prvenstvu je uzelo još trinaest reprezentacija, USA, Francuska, Italija, Estonija, Izrael, Mađarska, Poljska, Ukrajina, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Slovačka i Češka. Zadnji nastup BiH juniora je bio davne 2007. godine, tako da sam odlazak naših juniora predstavlja uspjeh.
Našu reprezentaciju su predstavljala ukupno četiri takmičara starosti do navršenih 18 godina u klasi F1A jedrilica. Dva takmičara iz Aero kluba Zenica, Zilić Hamza i Zilić Ahmed, i dva takmičara iz kluba ULL Srbac, Ana Budimčić i Srđan Vranješ.
Najbolji individualni plasman od BiH takmičara je ostvario Ahmed Zilić sa zauzetim 25. mjestom, ekipa je zauzela 11. mjesto ispred USA, Izraela i Rumunije.
Domaćin je organizirao odlično takmičenje, međutim vremenski uslovi su bili teški, temperatura na livadi je bila blizu 40 stepeni C, na kojoj su takmičari proveli 12 sati uz sve napore trčanja. Reprezentativci su dali svoja maksimum da dostojanstveno predstave domovinu, uzimajući u obzir da su sopstvenim sredstvima finansirali odlazak na prvenstvo, kupovali dijelove za izradu modela, međutim tehnološka razlika u modelima još uvijek je prevelika. Mladi reprezentativci su stekli potrebna iskustva za nastup na Evropskom prvenstvu 2023. u Francuskoj.