Pelet razgrabljen uprkos visokim cijenama: Na lageru samo narudžbe

FOTO: akta.ba

Uprkos svim poteškoćama i ograničenju izvoza, prodavci ogreva u BiH imaju pune ruke posla, što potvrđuje podatak da u pojedinim preduzećima peleta nema na lageru ni do kraja godine.

Iako su cijene niže za svega nekoliko procenata u odnosu na one koje su važile prije odluke o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata i ogreva, a koju je donio Savjet ministara BiH sredinom juna, građani su pohrlili u nabavku peleta pa se ovih dana traži vreća više.

U preduzeću “Dedina P.Z.” iz Dervente kažu da sve što proizvedu odmah i isporuče kupcima, jer narudžbe imaju do kraja godine.

Tona peleta košta 500 KM i na visinu cijene ne možemo uticati. Naša marža je ista kao i ranijih godina, ali sve je poskupjelo, od goriva, vreća za pelet do sirovine“, rekli su u ovom preduzeću.

I u drvnoj industriji “Karać” iz Aleksandrovca kod Laktaša gomilaju se narudžbe kupaca.

Trenutno nema peleta koliko kupci traže, jer borbu vodimo sa sirovinom. Rezervacije imamo do kraja septembra, a tona košta 508 KM plus PDV“, rekao je vlasnik te drvne industrije Slavko Karać.

S ciljem da se zaštiti domaće tržište i osiguraju dovoljne količine peleta i ogrevnog drveta po ekonomski prihvatljivim cijenama, u FBiH prije dva dana održan je i sastanak na kojem je izneseno da bi realna cijena tone peleta trebalo da bude između 400 i 450 KM.

Sličan sastanak u Republici Srpskoj za sada nije planiran, a sudeći prema riječima proizvođača od predložene cijene neće biti ništa ni u FBiH.

Menadžer firme “Drvosječa” koja posluje u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici Muhamed Helać kaže da je pomenuta cijena apsolutno nedostižna uzimajući u obzir globalnu inflaciju i cijene goriva, koje su za ovu granu industrije od ogromnog značaja.

Početkom mjeseca stanovništvu smo ponudili povoljniju cijenu ogreva i ona je trenutno za 50 maraka niža u odnosu ne period prije zabrane izvoza, kada je tona koštala 640 KM. Nama nije problem da pelet košta i 300 KM, kao prije dvije godine, ali onda država mora intervenisati sa određenim potezima, a prvi bi bio ukidanje akciza na gorivo”, kazuje Helać i dodaje da na lageru trenutno imaju peleta.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Srpske Lazo Šinik kaže za “Glas” da je cijena peleta direktno u vezi sa tržištem te da nema potrebe miješati se u to.

Problem je bio kada su cijene peleta, zbog potražnje u Evropi i izvoza, na našem tržištu bile iznad 600 KM, ali već sada kod pojedinih proizvođača u Srpskoj tona peleta košta oko 500 KM, što je donekle prihvatljivo. Kada se u obzir uzmu cijene imputa u proizvodnji, koje su rasle između 30 i 40 odsto, realna cijena bi trebalo da bude malo niža od 500 KM“, priča Šinik i dodaje da se cijene peleta najvjerovatnije nikada neće vratiti na nivo prije talasa inflacije.

Lazo Šinik kaže da bi BiH trebalo da razmišlja o trajnoj zabrani izvoza oblovine i ogrevnog drveta da bi se mogle podmiriti potrebe domaće industrije i stanovništva.

Imamo dovoljno kapaciteta da svu sirovinu kojom raspolažemo pretvorimo u veću vrijednost i efikasnije energente te je šteta da izvozimo ogrevno drvo i trupce. Naše tržište i industrija trebalo bi da budu prioritet“, rekao je Šinik.

Akta.ba