Nadležne ne brine rast cijena jer ubiru i veće poreze za basnoslovna primanja

Možda svoje domove u budućnosti budemo napuštali, odlazeći trbuhom za kruhom. Nije to tako ni daleko od stvarnosti s obzirom na svakodnevni odlazak iz zemlje, ali i rekordan rast cijena. Plaće su, naravno, ostale iste. Osim, možda političarima.

Prije nekoliko dana čitali smo informaciju da je žena natočila gorivo pa pobjegla sa benzinske pumpe. A danas i novi slučaj: u Doboju vozač napravio istu stvar. Cijene goriva očito nagnale pojedince na krivična djela. A prekršaje čine i oni koji prodaju gorivo.

“Tokom maja u oblasti kontrole cijena naftnih derivata utvrđeno je 43,47% nepravilnosti. Tokom marta 50,38% nepravilnosti, odnosno 34,62% kod osnovnih životnih namirnica. Tokom aprila 24% nepravilnosti, a 64% kod osnovnih životnih namirnica”, kazali su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U tom periodu preko 200 hiljada maraka platile se benzinske pumpe zbog nepoštivanja odredbi. No, očito je dobit mnogo veća od kazni, pa je cijena goriva u proteklom periodu drastično rasla, a poskupljenja su bila nagla.

“A moglo bi potrajati, moglo bi biti kao da imate tupu, dosadnu glavobolju koja vam ne da mira i ne možete je se riješiti. Tako da vjerovatno će potrajati, neće se brzo riješiti. Ulazimo u fazu stagnacije, dok se ne preslože neke stvari globalno”, kazao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Glavobolju zbog cijena građani imaju od početka ove godine. Sa prosječnom platom oko hiljadu KM u džepu ne mogu pokriti ni potreban iznos za ishranu. Situacije je i teža jer većina radnika ima oko 700 KM, kažu iz Saveza samostalnih sindikata.

“Znači vi sa prosječnom platom ne možete platiti prehranu, a gdje su ostale stvari: prijevoz, komunalne usluge, obrazovanje. Ono što naglašavamo jeste da je potrošačka korpa i skuplja jer ne ubacujemo podatke o kretanju cijena najama stambenih jedinica ni kreditna zaduženja”, kazala je Lejla Čaušević, Savez samostalnih sindikata BiH.

Nadležne to ne brine jer država zbog većih cijena ubire i veće poreze od kojih oni primaju basnoslovne iznose. Službena vozila, bijeli hljeb, život u luksuzu. Bez obzira na to građanima ne olakšavaju: akcize na gorivo nisu ukinuli, cijena goriva nije fiksirana i stalno raste. Dok u svojim vilama obilno ručaju, građani se bore za egzistenciju.

Ostaje im samo ironija.

“Neka nas nekada povedu na ručak njihov da se najedemo jednom mjesečno i onda će biti uredu”, kaže jedna prolaznica kroz smijeh.

N1 BiH