OMS Zenica: Edukativno putovanje u okviru programa “Religija je (za)zdravlje”

Odbor za međureligijsku saradnju Zenica-MRV BiH, 18. 06.2022. godine organizovao je edukativno putovanje u livanjski kraj u kojem su uzeli učešće mladi aktivisti i članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Putovanje je organizivano u sklopu programa “RELIGIJA JE (ZA)ZDRAVLJE” a koji se provodi u sklopu šire akcije Međureligijskog vijeća u BiH koja ima za cilj osigurati odgovore na COVID19 u crkvama i vjerskim zajednicama u BiH.

Prigram se realizuje zajedno sa partnerima, World Vision Bosna i Hercegovina, uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina  i UNICEF  Bosna i Hercegovina.

U predivnom ambijentu grada Livna učesnici putovanja posjetili su značajne religijske i kulturne objekte poput: Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla, Franjevački muzej i galeriju Gorica, Dukatarevu i Ćurćinica džamiju, pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice, samostan-duhovni centar Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru te predivni ambijent Eco-sela Grabovica.

U nadasve inspirativnom ambijentu prirodne ljepote kao Božije kreacije, učesnici putovanja su se osvrnuli na važne teme poput graničnih životnih situacija te uloge religije u prevladavanju istih. Granične životne situacije poput depresije, anksioznosti, asocijalnosti, svakodnevnih razočarenja i gubljenja povjerenja u bliske ljude, smrti su bile itekako sublimirane u periodu trajanja COVID-a 19. No, posljedice trogodišnjeg življenja jedne drugačije stvarnosti ostavile su posljedice na naše živote i danas. Mladi su također razgovarali i o pitanjima slobode, straha, osjećaja tuge i nade te kako ove emocije integrisati na zdrav način kao dijela ličnosti.

Govoreći o različitim svjetovima integrisanim u čovjeku došli smo do zaključka da se religija sa svojom pluralnošću jedino i u potpunosti može ostvariti nad Božijim bićem koje se naziva – čovjek. Prateći hod osnovnih izvora religije, religiozan pojedinac se mora otvoriti ka svijetu s ljubavlju, izaći u svijet, osvrnuti se na prirodu, voljeti bližnjega. To je religija koja posredstvom etimologije značenja (ar. al-dīn) se dovodi u sličnost sa značenjem riječi al-dayn (dug). Naš dug zapravo je dar života koji moramo cijeniti i dostojanstveno živjeti kao krunsko Božije stvorenje. A živjeti znači misliti, voljeti, proaktivno djelovati, brinuti za druge i za svijet oko sebe. Stoga su pitanja graničnih situacija koje nas svakodnevno zadese u tokovima života itekako važna za religiju i zahtijevaju očitovanje.