Za tri godine BiH napustilo 5.500 profesionalnih vozača

FOTO: Biznis Info

Prema podacima udruženja prijevoznika, u posljednje tri godine BiH je napustilo više od 5.500 profesionalnih vozača.

S ovakvim trendom, a pod udarom kontinuiranih enormnih poskupljenja goriva, prijevozničke kompanije se gase, izmještaju se izvan BiH ili planiraju da to urade.

“Zbog trenda poskupljenja goriva već postoje firme koje su počele s gašenjem i s ovim problemom se suočavaju vozači u cijeloj BiH. Cijena barela nafte će, definitivno, rasti i u narednom razdoblju”, kaže Sabrina Teskeredžić, direktorica Sektora za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore BiH.

Osim goriva, rastu i cijene rezervnih dijelova, guma i maziva, pa je neizvjesno kako će se domaći prijevoznici izboriti s tim.

Nažalost, vidjeli ste kakva su to opredjeljenja, da smo jedina zemlja u regiji koja to ne može prihvatiti. Ne vodimo računa o kompletnom gospodarstvu u BiH, ističe Teskeredžić.

S ovom cijenom goriva u BiH nemamo nikakve ekonomske opravdanosti da bismo nastavili raditi, smatra Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.

“Ovo što se još radi je samo zbog toga da bismo platili rate kredita, pokušali zadržati vozače, ali ovo se otima kontroli. Reagirali smo više puta i tražili da se pokušaju skinuti trošarine, bilo šta da se uradi, ali, nažalost, nema razumijevanja. Zato imamo veliko gašenje firmi i veliki odliv vozača. U protekle tri godine BiH je napustilo više od 5.500 profesionalnih vozača, a blizu 1.500 prijevozničkih firmi je preregistrirano u zemlje EU”, ističe Grbić.

Kuda dalje

I sam planira svoju firmu registrirati u Sloveniji, jer kaže da će iz Slovenije brže prijeći 9.000 kilometara kroz Europu nego što mu treba da na bilo kojem bh. graničnom prijelazu prođe carinske kontrole.

“Ne znamo ni mi kuda ovo vodi. Ja ću registrirati svoju firmu u Sloveniji i pokušati izmjestiti kompletnu firmu. Nema tvrtke u BiH kojoj ne nedostaje vozača i mi pokušavamo da ta mjesta popunimo umirovljenicima”, kaže Grbić.

Politička nesigurnost

Poput svih građana BiH, Grbić kaže da i gospodarstvenici, osim ekonomske, u BiH osjećaju i političku nesigurnost i ne znaju čemu da se nadaju.

“Ovdje, koliko god da radite, ne možete dati višu plaću vozaču od 1.500 KM. U Velikoj Britaniji plaća vozača je 4.500 funti, a iz SAD sada traže veliki broj vozača čija će dnevnica biti 360 dolara. Zato bi i našim političarima bolje bilo da sjednu, razgovaraju, nađu kompromis i poboljšaju uvjete rada i života”, ističe Grbić.

Avaz.ba