Dan robotike za osnovce u Agenciji ZEDA

Grad Zenica i Agencija ZEDA u saradnji sa Univerzitetom u Zenici, a u okviru Agora projekta, organizuju Dan robotike za osnovce, koji će se održati u prostorijama Agencije ZEDA 14. juna 2022 sa početkom od 11:00 sati.

Tokom ovog događaja bit će prezentovani: lego lego Imventor, WeDo, kao i mBot roboti i elektronički Mekey Makey uređaji koji se koriste u STEM edukaciji, te će se učenici osnovnih škola upoznati kako u praksi svi ovi uređaji funkcionišu, a posebno će imati priliku da se upoznaju kako se programiraju roboti i na koji način da ih nauče da rade veoma zanimljive radnje.

Pozivamo sve učenike osnovnih škola od 1. do 9. razreda da se pridruže veoma zanimljivom druženju u Agenciji ZEDA.

Ukoliko želite učestvovati na ovom događaju, prisustvo Vas kao pojedinca ili Vaše škole možete potvrditi najkasnije do 13.juna 2022. putem e-maila: mirza@zeda.ba ili telefona 032 445 – 832

Agora projekat će podržati nekoliko događaja koji su povezani sa digitalizacijom i promocijom novih tehnologija kao što su: Državno prvenstvo u robotici u Zenici, Zettabyte hackathon i Seminar za nastavnike matematike o korištenju digitalnih alata. Očekujte najavu na stranicama Grada Zenice, Agencije ZEDA i UNZE za ove događaje.

Predavači na događaju će biti doc.dr. Ernad Bešlagić i v.as.mr. Kenan Varda.

Projekat AGORA se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), od čega učestvuje i 10 gradova.

Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.06.2020. godine do 30.11.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.

Više informacija o projektu možete pročitati na:

http://www.interreg-danube.eu/

https://zeda.ba/agora/