Ugovori o partnerstvu za zapošljavanje sa predstavnicima 11 partnera lokalne zajednice

Predstavnici Gradske uprave Zenica danas su potpisali ugovore o partnerstvu za zapošljavanje sa predstavnicima 11 partnera lokalne zajednice, među kojima su Agencija ZEDA, Služba za zapošljavanje ZDK, općina Breza, pojedine srednje škole i privatne privredne firme, te Omladinsko udruženje „Rektiv“.

Ugovori su potpisani u okviru projekta „iSKOrak“ – Partnerstvo za radna mjesta, koji se  finansira u sklopu projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje- faza II“ , a realizuje ga Međunarodna organizacija rada.Ukupna vrijednost projekta je 479.214 KM, od čega je 312.932 KM obezbijedila Evropska unija, Grad Zenica 100.504 KM, a ostatak od 65.203 KM ostali partneri u projektu.

“Cilj projekta je da uspostavimo lokalno partnerstvo za zapošljavanje i da napravimo sistem kako da ubuduće pokušamo odgovoriti na efikasan i prihvatljiv način potrebama zeničke privrede”, ističe Senad Pašalić, koordinator projekta „iSKOrak“.

Realizacijom ovog projekta omogućiće se povećanje udjela Grada Zenica kao lokalne zajednice sa djelotvornim partnerskim mahanizmima, koji doprinose formalnom zapošljavanju, u osiguranju kreiranja i sprovedbe programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalnom tržištu radu i to na način koji je više prilagođen potrebama privrede, rečeno je danas.

“Kroz pilot projekte i programe dokvalifikacije, prekvalifikacije i podrške start-upima, nastojaćemo da sve mlade ljude koji traže posao uvučemo u tu priču i pokrenemo njihovu dinamiku ka zapošljavanju”, naveo je Senad Pašalić, koordinator projekta „iSKOrak“, pojašnjavajući da će srednje škole uključene u ovaj projekat vršiti dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, dok su pirivatne firme, partneri u projektu, iskazali svoje potrebe za određenom vrstom kadrova. (V.J.)