Krajem maja na evidenciji Biroa rada Grada Zenica bilo 16.671 nezaposlenih

„Tokom maja mjeseca nastavljen je trend pada nezaposlenosti, pa je sa na kraju prošlog mjeseca na evidenciji Biroa rada Grada Zenica bilo 16.671 nezaposlenih, što je za 1,2 posto manje u odnosu na kraj aprila“, potvrdio nam je Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada.

Među nezaposlenima najviše je bilo osoba sa srednjom stručnom spremom treći stepen i to 5.970 osoba, što je 35,8 posto od ukupnog broja nezaposlenih krajem maja, dok je najmanje nezaposlenih bilo sa višom i visokom stručnom spremom, 1.202 osobe ili 7,2 posto.

Tokom maja novčanu naknadu je ostvarilo 719 osoba, a zdravstveno osiguranje putem Biroa Grada Zenica imalo je 14.414 osoba.

„U prethodnom mjesecu 26 poslodavaca obratilo nam se za posredovanje u zapošljavanju, te smo im uputili 194 osobe na razgovor o poslu, a najčešća tražena zanimanja su stručna zanimanja: limar, zidar, tesar, električar, te pomoćni radnici u građevini“, navodi Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada, najavljujući da će Javni poziv za mjeru Tražim poslodavca za ZDK biti raspisan iduće srijede, 08. juna u 8 sati, dok će za poslodavce po toj mjeri je od ponedjeljka, 13. juna.(V.J.)