Cesta Stolac-Neum u julu u funkciji: Posljednji metri asfalta do bh. mora

Foto: Avaz.ba

Brza, moderna saobraćajnica od Stoca do našeg jedinog grada na moru Neuma bit će završena krajem ovog mjeseca, kako se to i najavljivalo iz JP „Ceste Federacije BiH“.

Zapravo, kako se naša ekipa jučer uvjerila na licu mjesta, i prije tog roka će na posljednjoj dionici Hutovo – Cerovica – Stolovi, u dužini od 10 kilometara, biti položen asfalt, ali je neophodno postaviti i signalizaciju, ivičnjake, zaštitnu ogradu te drugu „šminku“.

Puštanje u promet

Praktično, do bh. mora se već sada može stići asfaltiranom dionicom ove ceste, jer se radovi izvode punom parom.

Kako radnici odmiču s fazama na postavljanju asfalta, tako se i dijelovi dionice puštaju u promet, ali uz neizostavna upozorenja da vozite na vlastitu odgovornost.

Istina, na pojedinim dijelovima, duboko u zaleđu Neuma, ova dionica u izgradnji je zatvorena, ali zbog izgrađenih pristupnih cesta prema naseljima na tom području, uz putokaze i signalizaciju, vožnje makadamom nema.

Tehnički prijem

Tek na jednom dijelu iz smjera Stoca vožnja se odvija starom, uskom cestom, u dužini od pet-šest kilometara.

Također, jučer smo zabilježili da su uveliko otpočeli radovi na izgradnji prolaza kod Stoca, u dužini od 1,3 kilometra, koji vodi ka ovoj cesti, a koji se gradi s ciljem smanjenja prometne gužve u gradskoj zoni.

Iz “Cesta FBiH” naglašavaju da će cesta Stolac – Neum, u dužini od 36 kilometara, svečano biti otvorena u julu. To će se dogoditi nakon okončanja svih neophodnih procedura – od tehničkog prijema do upotrebne dozvole.

Tekst i foto: Avaz.ba