Danas sjednica Gradskog vijeća Zenica, pročitajte do sada donesene odluke

Foto: Nejro A.

Tokom prvog dijela sjednice Gradsko vijeće Zenice vijećnici su danas, kao dopunsku tačku dnevnog reda, razmatrali i prihvatili Informaciju o poduzetim aktivnostima u cilju smanjenja kategorizacije dijela magistralne ceste M17 od petlje u Blatuši do petlje u Lašvi, odnosno u Bilješevu.

“Taj dio magistralne ceste trebao bi da bude u funkciji gradske saobraćajnice, što je predviđeno Prostornim planom Grada Zenica i tokom razgovora o izgradnji obilaznice autoceste A1 pored Grada Zenice, te smo u tom smislu poduzeli aktivnosti vezane za izgradnju određenih kružnih raskrsnica, kojima bi se izvršilo uvezivanje naših gradskih saobraćajnica sa magistralnom cestom M17, a da bi poboljšali protok saobraćaja i bolje uvezali lijevu i desnu obalu rijeke Bosne, smanjili gužve od Blatuše prema Crkvicama, Smetovima i Babinskom slivu, potom prema Lukovom Polju, te da bi izgradili ulaz u buduću Poslovnu zonu Zenica-jug”, pojašnjava Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika za komunalne djelatnosti i infrastrukturu.

“Da bi sve to postigli potrebno je promijeniti kategorizaciju dijela magistralne ceste M17 do petlje u Blatuši do petlje odnosno u Bilješevu i vratiti je na niži nivo, gdje će se moći ograničiti brzina motornih vozila 70 km/h,  a za to je potrebno usagalašavanje u djelovanju po tom pitanju između Cesta FBiH i resornog Ministarstva FBiH”, dodaje savjetnik gradonačelnika za komunalne djelatnosti i infrastrukturu.

Gradsko vijeće Zenica danas je, između ostalog, usvojilo: Izvještaj o realizaciji projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja cestovne infrastrukture za prošlu godinu, Izvještaj o realizaciji ulaganja u oblasti vodoprivrede za prošlu godinu, te izvještaji o lanjskom poslovanju Regionalne deponije Mošćanica, a potom i Zeničke razvojne agencije ZEDA.

“Generalno gledano 2021. bila je jako izozovna i nezgodna godina, u kojoj je i dalje trajala pandemija koronavirusa, što se odrazilo u poslovnom smislu na cijeli svijet, pa i na nas, ali ipak i lani smo nastavili rast pozitivnih trendova : podrške Start up projektima, pomoći onima koji pokreću svoj prvi biznis u gradu, razvoj poslovne zone, rad laboratorije, te dizajniranje projekata, a započeo je i naš najvažniji iNnovaNet, projekat EU iz prekogranične saradnje, koji će tek u budućnosti, po okončanju realizacije, dati svoje prave rezultate”, ističe Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA. (V.J.)