Servis centar “Dlan” Zenica: Otvorena senzorna soba

U prostorijama Udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima „Dlan“  Zenica, kao i njihovog Servis centra, danas je svečano otvorena senzorna soba, multisenzorni prostor dizajniran tako da pomogne pojedincu da reguliše negativne reakcije vlastitog mozga na spoljašnje stimulanse.

“Senzorna soba smiruje osobu i kod nje stvara osjećaj sigurnosti, a koristi se u svrhu poticanja učenja i socijalne integracije, kao i smanjenja nepoželjnih ponašanja, što dovodi do poboljšanja kvaliteta života te osobe, u ovom slučaju naših korisnika, koji će sada, u za njih sigurnom okruženju moći učiti i sticati nova iskustva”, pojašnjava Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“.

Vrijednost senzorne sobe je preko 25.000 KM, a otvorena je zahvaljujući brojnim donacijama pojedinih preduzeća i finansijskoj podršci institucija, među kojima su resorno Ministarstvo ZDK, Grad Zenica, Zavod zdravstvenog osiguranja, Rijaset Islamske zajednice i drugi, kojima su danas uručene i zahvalnice za finansijsku i podršku u radu Udruženja i Servis centra „Dlan“, koja po riječima njihovog direktora u posljednje vrijeme postaje značajnija u odnosu na ranije.

“Stavljanjem u funkciju senzorne sobe zaokružili smo naš rad i usluge u ovom Servis centru, nastavljajući realizaciju i aktivnosti van njega, što provodi naš mobilni tim, koji pruža podršku našim korisnicima i u njihovim domovima”, napominje Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“. (V.J.)