Naredni projekat: Zamjena vrelovoda kako bi se obezbijedilo stabilno grijanje

U sjedištu Gradske uprave danas su predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj održali radni sastanak sa predstavnicima Javnog preduzeća „Grijanje“ i Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom Zenica.

Razgovarano je o nastavku saradnje na jednom od najvećih prioriteta u zelenom akcionom planu, a riječ je o obezbijeđenju što stabilnijeg grijanja građanima Zenice.

“Građani Zenice znaju da smo riješili grijanje i napravili najmoderniju ekološku toplanu. Nažalost, vrelovod odnosno cijevi koje su stare i dotrajale prave velike gubitke pa smo zbog toga imali i nekoliko prekida isporuke toplotne energije tokom sezone grijanja. Naš naredni projekat je zamjena tih cijevi odnosno vrelovoda, a za te namjene nam je potrebno oko deset miliona eura koje pokušavamo obezbijediti kroz našu saradnju sa EBRD-om. Po našoj procjeni, projekat bi trebao početi sa realizacijom u maju iduće godine a sve u cilju pružanja kvalitetnijeg i stabilnijeg grijanja”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

EBRD je odobrio sredstava u iznosu od 350 hiljada eura za izradu studije izvodljivosti.

“Mi ćemo i u budućnosti blisko sarađivati kako bi građanima ovog grada obezbijedili što stabilnije i kvalitetnije grijanje”, kazala je Xiaolu Wang, predstavnica EBRD-a.

Nakon radnog sastanka u Gradskoj upravi predstavnici EBRD-a posjetili su i novu Toplanu. (B.D.)