Novo igralište za mališane Tetova u krugu škole “Hasan Kikić”

Najmlađi učenici Osnovne škole „Hasan Kikić“ u Tetovu od danas mogu koristiti malo igralište u krugu škole.

Radi se o projektu iza kojeg stoji Omladinsko udruženje Re-aktiv a kojeg su realizovali mladi volonteri iz Tetova. Mali prostor za igru djece iz Tetova dio je projekta „Mladi u zajednici“ kojeg realizuje zenički Re-aktiv uz podršku međunarodne Organizacije za migracije(IOM) te austrijske Agencije za razvoj. Jedan je to od pet projekata koji će biti realizovani do 15. maja isključivo uz angažman volontera.

“Mladi su prošli kroz dvomjesečnu obuku koja se sastojala od četiri zasebna modula. Tu su stekli potrebno znanje kako bi realizovali svoje mikroinicijative. Mladi iz Tetova bili su jedni od onih koji su učestvovali u toj obuci i danas možemo vidjeti rezultate njihovog rada“, kaže Džemaludin Valentić iz Omladinskog udruženja Re-Aktiv Zenica. Među tri volonterke iz Tetova je i Vildana Huseinspahić koja kaže da je ovakav projekat rezultat promatranja potreba lokalne zajednice gdje je bilo vidljivo da najmlađi nemaju bezbjedan  prostor za igru i socijalizaciju. “Mi smo odlučili da iskoristimo prostor OŠ „Hasan Kikić“ da napravimo mini park gdje će se djeca igrati. Napravili smo klupe gdje će djeca moći da sjede, da se druže i socijalizuju. Uljepšali smo to sa sadnicima cvijeća i napravili boks sa pijeskom“, objašnjava Vildana. „Ovo je zamišljeno za manju djecu koja se mogu igrati ispred škole. Djeci iz Tetova je zaista problem to nemaju gdje da se igraju i zato smo odlučili da pokažemo zajednici i ljudima u BiH da svaka manja zajednica od malih iznosa i doprinosa može da doprinese zajednici pa i kroz kreiranje jednog ovakvog mini parka“, riječi su Merjeme Kamerić mlade aktivistice iz Tetova.

Mladi volonteri iz Tetova zahvaljuju se lokalnim poduzetnicima koji su na različite načine pomogli ostvarenje ovog projekta čija je vrijednost procijenjena na oko osam stotina maraka.(D.T.)