Održana panel diskusija na temu „100 žena, 100 ulica po ženama“

Centar ženskih prava iz Zenice, u sklopu Inicijative „Mir sa ženskim licem“, organizovao je danas panel diskusiju na temu „100 žena, 100 ulica po ženama“. Ovom prilikom predstavljen je i istoimeni Leksikon, nastao kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja posvećenog pitanju naziva ulica, koje nose imena istaknutih žena iz naše istorije.

“Ovo istraživanje provele su članice pomenute Inicijative na području cijele BiH, a naša organizacija istraživala je na prostoru Zenice i dobila poražavajuće rezultate da od 150 ulica u Zenici, samo njih dvije nose ime neke od istaknutih žena”, ističe Edina Sejmenović, portparolka Centra ženskih prava u Zenici.

Stoga će, u cilju njegovanja kulture sjećanja u BiH i očuvanja sjećanja na postignuća, iskustva i doprinos žena kroz istoriju, Centar ženskih prava podnijeti i inicijativu za dodjelu imena jedne ulice po zeničkoj heroini Sabahi Čolaković, koja je vodila ilegalni pokret otpora u Zenici tokom okupacije Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.(V.J.)