Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrijedniju od hiljadu mjeseci.

To je noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na pravom putu. Objava najveličanstvenije knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana sudnjega dana. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima.

U povodu mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organiziraju centralnu svečanost prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Program će početi u 20:45 sati, a tom prilikom vaz će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur'ana i ilahija.