Eko forum Zenica organizovao potpisivanje peticije za proglašenje Parka prirode Babino-Tvrtkovac

Eko forum, Zenica, u saradnji sa Savezom izviđača Grada Zenice, danas je organizovao akciju potpisivanja peticije, kojom žele ukazati javnosti na prednosti proglašenja Parka prirode Babina-Tvrtkovac.

Akcija potpisivanja peticije organizovana je danas, uz Dan planete Zemlje, na tri lokacije u gradu: kod Kamenog spavača, kod Kamenog mosta i ispred Robne kuće Zeničanka.

„Peticiju potpisuju građani Zenice. To je vrsta podrške ideji, odnosno kampanji zagovaranja proglašenja Parka prirode Babine-Tvrtkovac. Ovaj projekat se realizuje već punih godinu dana i ovo je neki final“ kazala je za naš portak koordinatorica projekta, Sanja Mlađenović-Stević.

Peticijom se od Gradskog vijeća Zenica traži davanje saglasnosti za proglašenje Parka prirode Babina-Tvrtkovac, a od Skupštine Zeničko-dobojskog kantona da donese zakon o proglašenju zaštićenog područja na teritoriji grada Zenice i odredi upravitelja tog područja.

“Mi na ovaj način želimo da ukažemo na potrebu zaštite prirode na teritoriji grada Zenice i činjenicu da bismo takvom vrstom podrške osigurali da naš grad ima 10% zaštićene teritorije” ističe Mlađenović-Stević.

Uspostavom Parka prirode Babina-Tvrtkovac, Zenica će dobiti epitet zaštitnika biološke raznovrsnosti, kakav već odavno zaslužuje, bezbjedne i uređene lokacije za odmor i rekreaciju, ali i iznimne mogućnosti za razvoj lokalne privrede i turizma.(A.K.)