Ekološki pokret “Otpor” obilježio Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine, a ustanovljen je 1970. godine u SAD-u. 

Službeno se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promovisanje održivog razvoja. Danas se taj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruženja za zaštitu okoliša i prirode. Cilj je podizanje svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu. Zenički ekolog, prof. Akif Smajlović danas je ispred Udruženja građana Ekološki pokret „Otpor“ obilježio ovaj događaj, te istakao neke činjenice vezane za ekologiju.

„Kada je ekologija u pitanju, imamo činjenicu da je najzagađeniji zrak u Sjevernoj Koreji, a da je Bosna i Hercegovina na drugom mjestu. Kao najzagađeniji gradovi u Evropi navode se Tuzla, Zenica, Sarajevo“ navodi Smajlović, ističući da su problem u svijetu, odnosno na planeti Zemlji, staklenički gasovi.

Da bi se smanjili staklenički efekti za dobijanje električne energije, treba što više koristiti solarnu i energiju vjetra.

„Najvažnije je razvijati ekološku svijest od malih nogu, ali i uvesti  ekologiju kao obavezan predmet u obrazovni sistem“ pojašnjava naš sagovornik. (A.K.)