Šahovski klub Čelik osvojio četiri titule prvaka na Prvenstvu FBiH u Bihaću

Od 7. do 10. aprila u Bihaću je održano 28. pojedinačno otvoreno kadetsko prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BIH  za 2022.godinu, te juniorsko prvenstvo do 20 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Odlične rezultate na ovom prvenstvu postigli su mladi šahisti Šahovskog kluba Čelik iz Zenice. Osvojene su četiri titule prvaka, jedno drugo i jedno treće mjesto.

„Mi kao klub u zadnje vrijeme u posljednjih godinu dana bez obzira i na koronu pomalo smo vježabali koliko smo mogli. Nešto malo smo radili i preko intereneta igrali kada nismo bili u situaciji da se okupimo. Uspjeli smo održati kontinuitet u radu i on se vidi kroz postignute rezultate. Ostao nam je žal zbog toga što smo izgubili niz saradnje sa školama. Ja se nadam da ćemo obnoviti tu saradnju“, izjavio je za Zenicainfo.ba , Goran Trkulja, generalni sekretar ŠK Čelik.

Titule prvaka Federacije BIH za svoj grad osvojili su Lamija Hatibović  u kategoriji U10, Adna Kos u kategoriji U18. Orhan Bečić je prvak u kategoriji dječaci do 14 godina a Nedim Šestić prvak  u kategoriji do 20 godina. Osvajanjem titule prvaka Federacije zeničke šahovske nade stekle su pravo nastupa na Državnom prvenstvu koje će se održati od 12. do 15. maja u Neumu.

„Spremam se za nastup u Neumu. Tata će mi neke lekcije snimiti pa ću ih ja gledati .Imam jednu protivnicu zove se Lucija i spremaću se sa njom zato što ona ima rejting 1400“, kazala je Lamija Hatibović, jedna od najmlađih članica ŠK Čelik .

Na pitanje hoće li i ove godine osvojiti titulu prvaka BIH u svojoj kategoriji kratko je odgovorila:“Da“.

Iako su za odlazak u Neum potrebna skormna finansijska sredstva u šahovskom klubu Čelik se nadaju da će uz pomoć roditelja, prijatelja, te grada i Kantona uspjeti sakupiti dovoljno novca da otputuju na prvenstvo.

„Situacija u klubu nije sjajna kao i u drugim klubovima. Prvenstveno zbog finansijskih problema. Ja se nadam ipak da ćemo uz pomoć roditelja, prijatelja i grada i kantona uspjeti sakupiti minimalna sredstva kako bi djeca otišla na Državno prvenstvo u Neum“, kazao je za kraj Goran Trkulja.

Pravo nastupa na državnom prvenstvu u šahu osvajanjem  drugog i trećeg mjesta na Federalnom prvenstvu stekli su još  Elma Kos i Emrah Pašić .