Čestitka povodom 12. aprila Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti

Danas, 12.aprila 1945.godine, oslobođena je Zenica,grad u kojem živimo,grad koji volimo i grad koji smo mi veterani BH rata, demobilisani borci sa svim drugim borcima pripadnicima Armije BiH i drugih jedinica odbrane na vrlo sličan način branili u periodu od 1992-1995 godine.

Tada 1945.godine vojnički su poraženi fašisti koji su provodili teror nad građanima Zenice, okupiranjem, masovnim ubijanjem, zastrašivanjem i politikom sile.

Ono što se dešavalo te 1945. godine idejno nije prestalo da živi, a latentna faza u obliku prividnog proizvoljnog mira i bratstva eskalirala je u zastašujučem obliku ponovne agresije 1992. godine i pokušajem sprovođenja duboko ukorjenjenog plana za nestanak jedne zemlje, države sa hiljadugodišnjim kontinuitetom postojanja. I tada 1945. godine i 1992. godine su ubijani i ginuli najbolji sinovi ove zemlje.

To nikada nesmijemo zaboraviti.

Činjenica je da su i danas retrogradne snage uključene u dobro smišljen plan konačne disolucije države Bosne i Hercegovine kroz dekrete, ukaze i odluke u narodnim skupštinama kojim se nastoji dovesti u pitanje mogučnost postojanja jedinstvene, nedjeljive države Bosne i Hercegovine i njen kapacitet za nastavak postojanja i to sada već očito naklonost dijela međunarodnog faktora. To nikako nije slučajna pojava.

Udruženje veterana BH rata i odbrane bosanske časti Zenica koristi priliku da svim građanima Grada Zenica čestita 12. april – Dan oslobođenja Zenice od fašizma i poručuje da znamo da fašisti nisu prestali postojati, ali da i mi postojimo da bi svaki put, sada potpuno spremni,pobjedili zlo.