Gradska biblioteka Zenica: 10 godina legata Nazifa Frndića

U Gradskoj biblioteci Zenica danas je obilježena deseta godišnjica legata zeničanina Nazifa Naska Frdnića.

Upriličeno je prigodno predavanje o temi Afirmacija nacionalnog i kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u djelima Nazifa Frndića koje je predvodio mr. Alen Zečević. Nazif Nasko Frndić, zeničanin iz ugledne begovske porodice bio je novinar, pozorišni kritičar, pjesnik, esejista, dramski pisac kao i sakupljač narodnog blaga. Svoje prve radove objavio je u časopisu „Novi behar“. Nakon odsluženog vojnog roka, studij književnosti, filozofije i jezika upisuje u Zagrebu. Nažalost, kako pojašnjava naš sagovornik, Nazif Nasko Frndić nije toliko poznat u svom rodnom gradu, a o tome govori i činjenica da ne postoji niti jedna ulica nazvana po njemu.

„Značaj ovog autora ogleda se kroz više aspekata, prije svega u činjenici da je on jedan od onih agilnijih intelektualaca koji je u prvim decenijama prošlog državnog sistema Jugoslavije, zajedno sa svojim kolegama, ostvario kapitalna djela koja će u mnogome doprinijeti afirmaciji bošnjaka kao tada nepriznate etničke skupine“, pojašnjava magistar Alen Zečević.

Nazif Frdnić je svoj životni vijek proveo u Zagrebu gdje je stvorio i svoja dva najznačajnija djela, a to su: „Muslimanske junačke pjesme“ i „Narodni humor i mudrost muslimana“. Iako je više od 60 godina živio u Zagrebu, Nasko nikada nije zaboravio rodni grad i za života je izrazio želju da svoju književnu ostavštinu pokloni svojoj, Zeničkoj biblioteci. (A.K.)