Aktivisti pozivaju EU da prestane promovisati upotrebu zemnog gasa

Organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana, njih 36 među kojima je i zenički Eko forum, poslale su zajedničko pismo predsjednici Evropske komisije, pozivajući Evropsku uniju da prestane promovisati upotrebu zemnog gasa na Zapadnom Balkanu i umjesto toga da povećaju ulaganja u održivu energiju, trenutno zanemarenu u regionu.

“Zapravo ne želimo da opet gubimo vrijeme na fosilno gorivo, koje nema budućnost, tim prije što na Zapadnom Balkanu nemamo toliku ovisnost o ovom energentu, kao što je slučaj sa zemljama Evropske unije, koje se nakon ruske invazije na Ukrajinu, bore da se oslobode uvoza zemnog gasa”, pojašnjava Denis Žiško, iz Arhus centra u Tuzli, koji je jedan od potpisnika pomenutog pisma adresiranog na Evropsku komisiju.

-Promovisanje povećane upotrebe zemnog gasa na Zapadnom Balkanu, što Evropska komisija posljednjih godina aktivno podstiče, u ovoj fazi globalne klimatske krize, neodgovorno je i kontraproduktivno, jer smo se obavezali na ukidanje upotrebe fosilnih goriva do 2050. godine i potpunu dekarbonizaciju svih sektora, zbog čega je neophodno ubrzati razvoj obnovljivih izvora, ukazuje u pismu Evropskoj komisiji 36 oragnizacija civilnog društva Zapadnog Balkana.

Nova gasna infrastruktura, čiju izgradnju promovišu i naši političari, dodatno će ometati pomenuti neophodni razvoj održive energije i zasigurno će završiti kao „nasukana imovina“, navodi Denis Žiško, iz Arhus centra u Tuzli, koji je jedan od potpisnika pomenutog pisma.  (V.J.)