Obilježena 30. godišnjica osnivanja HVO-a

U organizaciji zeničke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovniskog rata HVO-a i Odbora za obilježavanje značajnih datuma danas je u Zenici obilježena 30. godišnjica osnivanja HVO-a i 17. godišnjica formiranja Prve gardijske pješačke pukovnije u sastavu Oružanih snaga BiH.

Na centralnom  spomen obilježju na groblju Crkvice, podignutom u znak zahvalnosti svim nestalim, poginulim i umrlim braniteljima HVO-a zeničkog kraja, položeno je  cvijeće, upaljene svijeće, a poginulim braniteljima je odato poštovanje.

-Bio je ovo samo dio šireg programa obilježavanja jubileja HVO-a, koji će biti organizovan u ukupno 43 grada u BiH, u kojima je postojao HVO tokom posljednjeg rata, a program obilježavanja počeo je 01. aprila i završiće se održavanjem glavne svečanosti u Mostaru 08. aprila, na datum kada je prije tri decenije i osnovan HVO, potvrdio nam je Željko Ljubanić, predsjednik Odbora za obilježavanje značajnih datuma.

-Kroz Hrvatsko vijeće odbrane je tokom domovinskog rata prošlo preko 50.000 aktivnih sudionika, a njih 9.909 ih je poginulo do kraja rata, ali taj broj prelazi i 10.000 poginulih, jer su u međuvremenu nađeni kao stradali oni, koji su se vodili kao nestali, dok je 20.650 pripadnika HVO-a ranjeno, navodi predsjednik Odbora za obilježavanje značajnih datuma.(V.J.)