Nastavak akcije “META”, pretresi na 22 lokacije na području tri kantona

FOTO: Ilustracija

Rano jutros, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 13 lokacija na području Visokog, 7 lokacija na području Kantona Sarajevo i 2 lokacije na području Tuzlanskog kantona. 

Radi se o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i koja je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Odavanje službene tajne” iz člana 388. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nadriliječništvo” iz člana 233. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Aktivnosti u okviru akcije “META” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a današnje aktivnosti se provode u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Tokom pretresa 8 lica je lišeno slobode i stavljeno pod kontrolu, dok se za dva lica intenzivno traga i radi na njihovom lociranju. Više detalja o rezultatima same akcije moći ćemo potvrditi tokom dana, po okončanju naznačenih aktivnosti.