Uspješne kvalifikacije za DWC članica ARS Centra

Upravo na dan Grada Zenice, 21.03.2022. godine, baletna škola i studio ARS Centar Zenica, se vratio sa uspješnog kvalifikacionog takmičenja za DWC 2022. godine koje se ove godine održavao u gradu Požegi u Hrvatskoj.

Već dugi niz godina smo naviknuti na rad ove škole baleta koja na najbolji način predstavlja svoj Grad , Zeničko-dobojski Kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.

Iz ARS Centra ističu, da se nisu predavali ni kada je bio period Covid-a, koji je bio izuzetno težak za kulturni segment ali i edukacijski (obzirom da se radi o baletnoj školi) nedostajala im je scena, javni nastupi i kulturne razmjene, a bez navedenog umjetnost je na respiratorima.

Ars Centar poslije Krcka Oraščića, prve baletne predstave u historiji Grada Zenice, obnavlja takmičarski segment i dostojanstveno predstavlja Grad, Kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.

ARS Centar je jedinstven u državi Bosni i Hercegovini jer je to jedina škola i studio koji radi na edukaciji (baletna škola ), afirmaciji (takmičenja) i promociji (vlastita produkcija).

Za ovu godinu ARS Centar je planirao nekoliko odlazaka na takmičenje kako u državi (Mostar, Sarajevo) tako i na međunarodnim takmičenjima (Beograd i  Zagreb). Nakon kvalifikacija za  svjetsko takmičenje DWC 2022. , obzirom na postignute rezultate slijede pripreme za svjetski plasman DWC koje treba da se održi u gradu San Sebastijan, Španija od 24. juna do 2. jula 2022., potom već slijedeće sedmice putuju za Mostar, a također imaju pozive i iz drugih država kao što su Makedonija i Srbija.

Obzirom da su sami sve snosili organizacijski iz ARS Centra ističu, da bez jače finansijske podrške mnoge pozive moraju odbiti i da za sada ostaju u okviru svojih zacrtanih zadataka i ciljeva.

Iz ARS Centra iskazuju  posebnu zahvalnost prof. Kevin G. Dirckson na pripremama balerina.

Rezultati :

Ena Manđuka:

– I mjesto, zlatna medalja, klasični balet

– I mjesto, zlatna medalja, karakterni balet

– III mjesto, duet , moderni balet

– Direktan plasman na svjetsko prvenstvo

Džena Sačak:

– I mjesto, zlatna medalja, Solo Lyrical

– Direktan plasman na svjetsko prvenstvo

Najla Hadžić:

– II mjesto, srebrena medalja, klasični balet

– III mjesto, duet , moderni balet

– Direktan plasman na svjetsko prvenstvo

 

Amina Ćosić:

– II mjesto, srebrena medalja, klasični balet

 

Anastasija Ilijev:

– I mjesto, zlatna medalja, moderni balet

 

Kvartet: (Ajlin Annam Isaković, Nejla Šehić, , Tamara Stijović, Zara Tepić)

– II mjesto, srebro, pehar, Lyrical i moderni balet

 

Trio: (Adna Bajramović, Azra Osmančević i Nera Mujčinović)

– I mjesto, zlato, pehar, moderni balet

 

Izjava:

Samira Spahić-Rustempašić, predsjednica ARS Centra Zenica