FOTO: Nakon dvije godine pauze Zeničani ponovo organizovali tradicionalni pozdrav proljeću

Na hiljade jaja ispečeno je danas – prvog dana proljeća na obalama rijeke Bosne u Zenici u okviru jedinstvene zeničke manifestacije Čimburijade.

Brojna društva, ali u manjem odzivu nego u godinama prije pandemije jutros su se rano, zorom – na uranak kako tradicija nalaže okupila na Kamberovića polju kako bi ispoštovali tradiciju – dočekali proljeće sa zeničkim čimburom čiji recepet uz jaja podrazumijeva maslac, sol i mladi luk. Nisu izostali ni prateći sadržaji, izložba slika, regata, proljetno kupanje, ove godine dva puta, takmičenje u pravljenju čimbura, maskota Čimburka, pravljenje čimbura od hiljadu i po jaja. Nastupili su i Bosnia Folk i orkestar Zeničke meraklije, bio je i DJ, poštovani su principi ekologije, ali prije svega tradicije i druženja.

Članovi Udruženja veterana Specijalne jedinice CSB-a Zenica, itekako poznata ratna zenička brigada bili su u susjedstvu sa starijim suagrađanima – članovima PD Željezara Zenica. Oni su na čimburijadu donijeli čak i šporet – popularni fijaker.

Prema riječima Mirsada Tuzlaka, predsjednika Udruženja veterana današnji datum je i Dan njihove jedinice, tako da su obilježili dva važna datuma.

Kada je već počela priprema čimbura od hiljadu i po jaja, ispred šatora organizatora pratećih programa Čimburijade organizirano je kratko otvaranje ove jedinstvene zeničke manifestacije.

Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice je istaknuo da su uveliko u pripremi dokumentacija i bibliografija za nominaciju ove manifestacije kao nematerijalne kulturne baštine, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je poželio dobrodošlicu svim sugrađankama i sugrađanima, kao i gostima, te Čimburijadu proglasio otvorenom.

Predsjednica žirija za izbor najbolje fotografije na konkursu „Zenica kakvu volim, Dijana Muminović proglasila je tri najbolje fotografije. One autora Duška Kostića, Medihe Kobilica i Emira Arnauta.

Sa završetkom proglašenja Čimburijade otvorenom završavala je i priprema jednog od najvećih čimbura koji je svijet ikad vidio. Onog u režiji Nacionalnih restorana Salčinović i od ukupno 1 500 jaja. Prema riječima direktora preduzeća Nasira Salčinovića riječ je o tradicionalnom zeničkom receptu.

Potom je započelo sedmo takmičenje u spravljanju zeničkog čimbura. Prijavile su se ekipe Kreativci, PD Željezara Zenica, BH radija, učesnika Čimburijade iz Živinica i Rotary kluba. Odlukom žirija, predstavnika Udruženja kuhara Armina Muratovića i Mensura Hadžića pobijedili su ovi posljednji.

Kako nam je rekao predsjednik Kluba Harun Imamović standardnom zeničkom receptu dali su dašak internacionalnog. Dodali su začin chili.

Uz dosta dobre muzike koja se izvodila na raznim instrumentima i miksetama, brojnim posjetiocima posebno mališanima maskota Čimburko je privukao mnogo pažnje. Autor ove, kao i manjih drvenih maskota Abdulah Frndić dodijelio je prilikom otvaranja manifestacije maskote Čimburka gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

Na stotine posjetilaca Čimburijade pratilo je i konzumiralo sve prateće sadržaje, dok su sami čimburaši radije uživali uz svoje roštilje i u svom društvu. Zanimljiva je bila skupina zdravstvenih radnika KBZ s kojima je ne prvi put bio rođeni Zeničanin Jovo Stojičić i prvi put rođeni Banjalučanin dr. Migdad Hadćibegović, oba uposlenici Univerzitetskog kliničkog centra Banje Luke.

Ipak najveća senzacija Čimburijade kada govorimo o pratećim programima je eko-regata i prvo proljetno kupanje.

„Imali smo 12 čamaca od kojih su u najmanje pet bili rafteri iz Jajca, Kaknja, Bosanske Krupe, vatrogasci i predstavnici spasilačkih službi. Imali smo i vjetar iz suprotnog smjera, ali sve je odlično prošlo“, kazao nam je Ekrem Tuka, predsjednik SRK Bosna.

Ove godine uz Zijada Zahirovića kojem je ovogodišnje četvrto po redu kupanje u rijeci Bosni na prvi dan proljeća danas je prisutne iznenadio anonimni posjetilac koji se u prvim satima popodneva također okupao u rijeci Bosni. Zijad je to uradio tradicionalnije, po dolasku raftera iz Drivuše i sa cvijetnom ikebanom.

Sve u svemu poslije dvije pauze zbog pandemije korona virusa Čimburijada 2022. je ne samo zbog idealnog vremena već i svih drugi stvari bila od onih za dugo i lijepo pamćenje.

Drago Džorđić, potpredsjednik Foruma građana Zenice je istaknuo da sve službe policije, vatrogasaca, hitne pomoći, inspekcija bile na visini zadatka, da su društvima podijeljenje plastične vreće za smeće, da su postavljeni eko-toaleti i da su to pokazatelji kako na Čimburijadu slijedeće godine Zeničani i Zeničanke, kao i njihovi gosti, treba da dođu u još većem broju. (A.H.)