Predstavljeni rezultati rada Općinskog suda Zenica u 2021. godini

Općinski sud u Zenici ostvario je sve zacrtane ciljeve u prošloj godini, potvrdila je ovo Dženana Brković, predsjednica suda.

Ostvarena je ukupna kolektivna norma od 141,45 posto iako po sistematizaciji i dalje nisu popunjena sva radna mjesta. Kada se sve ovo uzme u obzir ovo su izuzetno odlični rezultati rada u prošloj godini, kazala je predsjednica Brković i dodala da je ovo rezultat svih uposlenika suda koji su radili ne samo efikasno i blagovremeno, nego i kvalitetno bez obzira na sve izazove sa kojima su se susreli u toku 2021. godine.

Unaprijeđen je rad Suda kako u pogledu sudskih odjeljenja, tako i u pogledu svih ostalih osnovnih i unutrašnjih organizacionih jedinica suda. Tokom 2021. godine ukupno je u radu bilo 132.409 predmeta, a riješeno je 34.041 predmet iz CMS i SOKOP sistema. U zemljišno–knjižnom uredu zaprimljena su 33.902 predmeta pa je tako ukupno u protekloj godini bio 36.391 predmet u radu, a riješena su 33.664 predmeta. U registarskom odjeljenju zaprimljena su 4.984 predmeta pa je u radu bilo 5.015 predmeta, a ukupno je riješeno 4.970 predmeta.
„Izuzetnim rezultatima rada smo dokazali da smo sposobni i spremni da ostvarimo sve strateške ciljeve koje ovaj sud planira postići u narednom, periodu. Da dalje unaprijedimo kvalitet rada suda, ali isto tako da unaprijedimo efikasnost rada posebno kada su u pitanju komunalno izvršni predmeti. Na sam kvalitet rada utjecale su i projektne aktivnosti. Općinski sud u Zenici je partnerski sud USAID-a u projektu „Pravosuđe protiv korupcije”. Ovaj sud je dio projekta „Unapređenje izvršnog postupka” sa VSTV-om. Učešće u ovim projektima je značajno utjecalo na bolje rezultate rada suda nego u proteklom periodu”, kazala je Dženana Brković. 


U toku su radovi na izgradnji aneksa zgrade kao i adaptacije dijela postojeće zgrade što bi u budućnosti trebalo rezultirati još boljim rezultatima i tako ovaj sud učiniti ne jednim od najboljih općinskih sudova u državi, nego i najboljim i primjerom ostalim sudovima kako treba raditi.(N.G.)