Sigurnosne službe: Građani BiH ne trebaju brinuti, ne postoje saznanja o ugrožavanju mira

Nijedna sigurnosna služba koju je Klix.ba kontaktirao nije imala nikakva saznanja da u Bosni i Hercegovini postoje bilo kakvi planovi o incidentima ili bilo kojoj vrsti planskog ugrožavanja mira.

U trenucima globalne histerije i straha usljed posljedica ukrajinskog rata te pojedinih procjena kako je i BiH pogodno tlo za navodne nemire i to zbog povezanosti i prisnosti Milorada Dodika s ruskim zvaničnicima i ruskom politikom, u BiH se intenzivnije priča o potrebi očuvanja mira.

U takvoj atmosferi, koju mnogi zloupotrebljavaju, plasiraju se i brojne dezinformacije o navodnim planovima za kojekakve nemire. Društvenim mrežama se dijele poruke o planiranju navodnih incidenata, što nesumnjivo utječe i na javnost posebno u određenim sredinama.

Okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta kod Višegrada u nedjelju mnogi na društvenim mrežama tumače kao prijetnju ugrožavanja sigurnosti. Međutim, treba istaći da se takvo okupljanje pokreta koji promoviše jednu profašističku ideologiju, nažalost, organizira svake godine. Ipak, sigurnosne službe tvrde da je sve pod kontrolom i da nema nikakvih indicija da bi moglo doći do nemira ili neke vrste sukoba.

Za Klix.ba je iz nekoliko sigurnosnih izvora potvrđeno da apsolutno ne postoje nikakva saznanja da je sigurnost ugrožena te da sve policijske agencije sarađuju.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Aljoša Čampara nam je kazao da je u kontaktu s ministrom policije u RS-u Draganom Lukačem te da su svi fokusirani na očuvanje mira te razmjenu informacija.

Oni koji na društvenim mrežama dijele poruke samoproklamovanih stručnjaka, koji navodno znaju i datume incidenata, u ovom trenutku služe podizanju javne histerije i to bez pokrića. Jedine mjerodavne službe koje u svakom trenutku mogu dati procjenu o sigurnosnoj situaciji su policijske i sugurnosne agencije u BiH. A te agencije nemaju nikakva saznanja da su sigurnosna situacija i mir ugroženi.

U konačnici svi međunarodni akteri, od EUFOR-a i NATO-a te drugih političkih institucija, garantuju apsolutnu posvećenost miru i stabilnosti.

Klix.ba