Dvije komedije u BNP-u povodom Dana žena

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će povodom Međunarodnog dana žena biti izvedene dvije komedije.

U utorak, 8. marta u dva termina će biti izvedena predstava „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića. Predstava će biti izvedena u 11 sati i u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu. Ulaznice za izvedbu predstave u 11 sati su rasprodane. Prema riječima dramaturga predstave Hasana Džafića „Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog.“ U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.

Dan kasnije, u srijedu, 9. marta u 19.30 sati u BNP-u će biti izvedena gostujuća hit komedija „Kako i zašto ubiti muža“, u režiji Radeta Vukotića, a u produkciji Pozorišta „Slavija“ iz Beograda.

Ova komedija prema romanima talijanskog književnika Antonia Amurria do sada je realizirana na brojnim pozornicama, a duhovito opisani verbalni okršaji u braku prepunom nesuglasica nasmijali su publiku u svim dvoranama. Ulogu supruga tumači Peđa Damjanović, a žensku će stranu ispričati glumica Nataša Aksentijević.