ELSA Zenica realizuje projekat “Univerzitetsko debatno takmičenje”

Evropsko udruženje studenata prava, ELSA Zenica, krajem marta planira realizovati projekat „Univerzitetsko debatno takmičenje“, a nedavno je raspisalo poziv svim zainteresovanim studentima za učešće u projektu, kojeg organizuju uz podršku Pravnog fakulteta u Zenici i Ministarstva obrazovanja ZDK.

„Cilj ovog projekta je promocija učešća studenata u vannastanvim aktivnostima, ali i razvoj njihovog kritičkog razmišljanja, retoričkih sposobnosti, te mogućnost učenja pravovaljanog argumenatovanja njihovih teza i zaključaka“, navodi Aida Rihić, predsjednica Udruženja ELSA u Zenici.

Tri su planirane teme za ovo debatno takmičenje: treba li zabraniti pušenje u zatvorenim prostorijama, treba li dozvoliti testiranje lijekova i kozmetike na životinjama, kao i treba li uvesti određene sankcije za one koji ne žele da se vakcinišu.

Pravo učešća na predstojećem Univerzitetskom debatnom takmičenju u Zenici imaju svi studenti ovog Univerziteta, a jedan fakultet može predstavljati jedan tim sa tri studenta.

Svaki tim dužan je spremati i afirmativnu i negacijsku tezu ovih tema, a izbor afirmacije i negacije vršiće se pola sata prije početka takmičenja timova, u okviru kojih će moći razviti strategiju vlastitih teza.

Ova debata biće održana prema Karl Popper debatnom formatu krajem marta u Zenici.(V.J.)