Zenica se ponudila da bude domaćin Svjetskog odbojkaškog prvenstva

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović razgovarao je danas sa potpredsjednikom Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alijom Fatićem, kojem je tom prilikom predložio da Zenica, Bosna i Hercegovina i OS BiH budu domaćini Svjetskog odbojkaškog prvenstva za seniore u ljeto ove godine!

Svjetska odbojkaška federacija FIVB jučer je objavila kako je zbog njene agresije na Ukrajinu, Rusiji oduzeto domaćinstvo Svjetskog odbojkaškog prvenstva koje će se održati u avgustu i septembru ove godine.

„Grad Zenica je tokom 2020. i 2021. godine bio više nego uspješan domaćin međunarodnih odbojkaških takmičenja pod ingerencijom Evropske odbojkaške federacije CEV. Imamo sjajnu saradnju sa Odbojkaškim savezom FBiH i OS BiH, kao i sve uslove za organizaciju jednog ovako velikog događaja koji bi bio idealna prilika za promociju našeg grada i države“, kaže gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Svoj optimizam gradonačelnik Kasumović temelji i na pozitivnim reakcijama međunarodnih odbojkaških zvaničnika nakon takmičenja u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”. Iz sjedišta Evropske odbojkaške federacije čak su i obećali kako će Zenica u skoroj budućnosti dobiti domaćinstvo završnice jednog od elitnih evropskih klupskih takmičenja.

„Evropsko prvenstvo za juniorke bio je najveći sportski događaj u svijetu u 2020. godini, u jeku pandemije korona virusa. Svima su još svježa sjećanja na tu veličanstvenu organizaciju, za što su Grad Zenica i lično gradonačelnik Kasumović, kao i Odbojkaški savez BiH, dobili specijalnu zahvalnicu gospodina Aleksandra Boričića, predsjednika CEV-a, inače velikog prijatelja naše države. Ideja gradonačelnika Kasumovića je za svaku pohvalu, svakako ćemo je podržati i sa njom upoznati prije svega gospodina Boričića, a potom i CEV“, kaže Alija Fatić, potpredsjednik OS BiH.

Olimpijski pobjednik iz Tokija, reprezentacija Francuske i aktuelni svjetski prvaci Poljaci ranije su objavili kako će bojkotovati Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a FIVB je objavio da će novi domaćin biti određen naknadno.