ZENICA: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

FOTO: Zenicainfo.ba

Povodom obilježavanja Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine danas je upriličen prigodan program u organizaciji Grada Zenica i Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti.

Na spomen-obilježju „Papirna“ intonirana je hima Bosne i Hercegovine, održan je kratki čas historije te su predstavnici Gradske uprave, boračkih i drugih udruženja, te političkih partija položili cvijeće na spomen-obilježje. Prisutnima su se obratili Sretko Radišić, predsjednik SABNOAR-a i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Duh antifašizma koji smo zajedno stvorili od ’92 do ’95 i sa kojim živimo ovih 30 godina treba da bude svjetionik prema kome ćemo i dalje ići. Duh antifašizma nije ništa drugo nego zalaganje za opšte, univerzalne ljudske vrijednosti, zalaganje za za život u zajedništvu bez podjela za toleranciju među ljudima, za poštivanje ljudskih prava, međuljudsku toleranciju i sve što to može da podrazumijeva“, poručio je Sretko Radišić.

Ne trebate se bojati bilo čega, Bosna i Hercegovina nikada u istoriji svojoj nije u tom smislu bolje stojala. Uz nas je sada ta pravedna međunarodna zajednica, drugo imamo svoje oružane snage i treće kad nas nisu agresori koji su tada bili četvrta sila u onom svijetu 90-tih godina, nas bez naoružanja, bez išta nije mogla pobijedit, ne može ni sada“, izjavio je Fuad Kasumović.

Na spomen-obilježju „Kameni spavač“  položeno je cvijeće u spomen na sve one koji su dali živote za suverenu, nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Svoj doprinos obilježavanju Dana nezavinosti dao je i hor Kasiopeja koji su izveli nekoliko prigodnih numera. (A. S.)