Učenici zeničkih škola organizovali prigodne programe u povodu Dana nezavisnosti

Priredbu povodom sutrašnjeg državnog praznika – Dana nezavisnosti BiH organizirali su danas profesori i učenici Druge gimnazije u Zenici.

Kažu važnost obilježavanja ovog praznika je ogromna, tim više što je ove godine tačno 30 godina otkako smo počeli novu eru u izgradnji moderne države. Uz himnu, recitale i igrokaze učenici i učenice Druge gimnazije su pokazali nedvojbenu ljubav prema svojoj domovini uputivši jedinstvenu poruku da pravda, znanje i mudrost trebaju biti ideali kojima svi težimo.

Učenici i učenice III1 razreda Druge gimnazije su za današnju priredbu započetu intoniranjem himne Bosne i Hercegovine osim plesnih i govornih tačaka posvećenih Danu nezavisnosti I domovini BiH pripremili I tačke iznenađenje za prisutne školske kolege I profesore. Nije im problem se potruditi za ovu vrstu priredbe jer,tako tvrde, svoju domovinu u srcu osjećaju.

“Meni je domovina sve, ja sam stvarno veliki patriota. Trudim se da učim I da saznajem I pamtim sve što je važno za Bosnu I Hercegovinu, jer smatram da je domovina nešto što nam niko ne može uzeti”, nadahnuto nam je rekla Amira Spahić, učenica III1 Druge gimnazije.

Upravo su datumi poput sutrašnjeg kada naša domovina Bosna I Hercegovina obilježava 30 godina od nezavisnosti od Socijalističke federativne republike Jugoslavije, nakon referenduma održanog dan prije I kao završna faza disolucije bivše države važni za mlađe naraštaje. Pripremom priredbe I prisustvovanju tim programima u svojim školama oni uče, kaže direktor Druge gimnazije da vole svoju domovinu.

 “Veoma je važno da se obilježava ovaj datum I da se učenicima ukazuje na datume I događaje iz naše historije, jer time postižemo višestruke koristi za razvoj društva I cijele zajednice te razvijamo svijest kod mladih”, kazao je tom prilikom  direktor Druge gimnazije Sumedin Arnaut.

Nisu samo ovi školarci danas u Zenici obilježili Dane nezavisnosti BiH. U organizaciji Ministarstva obrazovanja ZDK održan je plavo žuti defile učenika I učenica osnovnih škola kroz glavnu ulicu, a potom I prigodan program u pozorištu. (A.H.)