RMU ZENICA: U ovoj godini koncesioni ugovor za eksploataciju uglja

Rudnik mrkog uglja Zenica bi u ovoj godini trebao dobiti koncesiju za eksploataciju uglja i potpisati odgovarajući ugovor sa Ministarstvom privrede ZDK, potvrđeno je iz ovog zavisnog društva u okviru koncerna Elektroprivrede BiH.

“Proteklih godina vođene su obimne aktivnosti koje su u konačnici definisale dva eksploataciona polja, Stara jama i Raspotočje”, podsjeća Merhun Arnaut, pomoćnik direktora za razvoj investicija zeničkog rudnika.

-Odgovarajuće odluke donosene su prošle godine i od strane Gradskog vijeća Zenica, te je potpisan sporazum koji definiše obaveze Rudnika oko tretmana otpadnih voda, zaštite izvorišta, kao i radnje vezane za sanaciju jalovišnih deponija.

Vlada Zeničko dobojskog kantona je na jednoj od posljednjih sjednica razmatrala problematiku koncesija na eksploataciju uglja i odlučila da se raspiše javni poziv.

Do sada je koncesioni ugovor potpisan sa Rudnikom Kakanj, početkom 2020. godine, a trebao bi uslijediti i za Rudnik Breza i Zenica.

Prema ranijim najavama, koncesioni ugovor za eksploataciju uglja podrazumijeva plaćanje jednokratne koncesije u visini od 250 maraka po hektaru, te kontinuirane naknade od 80 feninga po toni uglja.

Dodjeljivanje koncesije rudnicima važno je i za budžete lokalnih zajednica i Zeničko dobojskog kantona, jer će rudnici po osnovu koncesionih naknada izdvajati značajna sredstva, koja će se ulagati u infrastrukturu i unapređenje uslova života građana.

Sredstva od koncesione naknade dijele se u omjeru 70 posto za lokalne zajednice, a 30 posto za budžet ZDK. (Š.B.)