Uz sva ostala poskupljenja ove sezone rasle i cijene ogrijevnog drveta

Uz sva ostala poskupljenja građani koji imaju kućna ložišta su znatno više novca ove zime izdvajali i za ogrjev.

Drva su poskupjela za otprilike 30 maraka po metru, osim u ŠPD-u, a pelet za čak 250 maraka po toni. Problem je kažu distributeri ogrjeva nedostatak sirovine i poskupljenja nafte i radne snage. Kupci su tako suočeni sa čestim promjenama cijena, ali najteže je zasigurno penzionerima.

Rušan i Zehra Ristemoski žive od minimalne didine penzije i njene invalidnine. Žive kako mogu, kaže Zehra ne pate se nisu gladni, ali za lijekove mjesečno izdvajaju pola njegove penzije. Rušan je srčani i onkološki bolesnik, a Zehra osoba sa invaliditetom, kojoj je posljednje poskupljenje drva veoma uznemirilo.

„Pitala sam ih da nas ubace preko reda jer smo penzioneri, kada su rekli da ćemo isporuku čekati 20 dana. Ali kada su mi rekli na telefon da je jedna paleta umjesto 140 maraka, koliko smo plaćali jesenas i u kojoj nema ni dva metra sada košta 170 maraka ja sam rekla dobro onda neću naručivati dido i ja ćemo sjediti u hladnoj sobi. Tada sam sjela pa se dobro isplakala“, priča nam ova 70 godišnja mještanka Kasapovića.

Distributeri ogrjeva kažu da je glavni razlog poskupljenja nedostatak sirovine, poskupljenje nafte i naftnih derivata kao i radne snage.

„Općenito drvnim sortimentima vlada nestašica, vremenski uvjeti su veoma loši, same kvote izvoza drvne mase iz šuma su dosta manje nego prethodnih godina i sve se to odrazilo na stanje na tržištu“, navodi Muhamed Helać , menadžer u preduzeću Drvosječa.

I u Šumskom privrednom društvu ZDK navode iste razloge poskupljenja, ali ističu da ipak nije bilo velikih problema ove zime kod dostave ogrjeva. Ukinuli su spiskove, prema kojima su radili prethodnih godina.

„Sve uplate koje se izvrše kod nas za ogrjev mi realizujemo najdalje za 15 dana, tako da građani s nama nemaju nikakvih problema”.

U ŠPD-u su drva, očigledno, najmanje poskupjela, ni 6 maraka po metru. Tu cijenu određuje nadležno kantonalno ministarstvo.

„Cijena je sa 76 povećana na 81,90KM kubiku. Razlog je nedostatak sirovine i poskupljenje radne snage, kao i nafte”.

U Drvosječi kažu da se ove zime ipak osjeti da kupci u pojedinačnim narudžbama naručuju manje ogrjeva zbog povećanja cijena.(A.H.)