Izvjesno povećanje penzija tokom 2022. godine

Rješavanje materijalno-socijalnog statusa penzionera na prostoru Federacije BiH, bila je jedina tema juče održanog sastanka u Vladi Federacije, kojem su prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić, te predstavnici oba saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, Redžo Mehić i Ivan Kožul, koji su i inicirali ovaj sastanak.

“Najvažnije što je dogovoreno je da će u ovoj godini biti potpuno izvjesno značajnije povećanje penzija, a zahvaljujući planiranom redovnom i vanrednom usklađivanju penzija na način, koji predviđaju izmjene i dopune Zakona o PIO”, potvrdio nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ove izmjene i dopune Zakona o PIO dosad je već usvojio Predstavnički dom federalnog Parlamenta, a sada su uvrštene i na dnevni red sjednice Doma naroda, koja je zakazana za  17. februar.

“Obzirom da još nije usvojen budžet FBiH neki precizniji iznos uvećanja penzija još uvijek se ne zna tačno, ali prema procjenama Vlade FBiH i direktora Federalnog zavoda PIO za očekivati je jedno solidno usklađivanje penzija i to kako predviđaju redovno oko 6 %, a vanredno najvjerovatnije u drugoj polovini godine između 4 i 6 % “, kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. (V.J.)