Održana sjednica GV posvećena vijećničkim pitanjima i inicijativama

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj sjednici razmatralo je 17 vijećničkih pitanja i inicijativa, postavljenih i podnesenih na prethodnim zasijedanjima ovog Vijeća, a dati su i odgovori iz nadležnih službi Grada Zenica.

Uz ovo razmatrane su i tri dopunske tačke dnevnog reda, poslije čega je usvojen zaključak o pružanju pomoći namijenjene za tri mještanina MZ Orahovica za sanaciju materijalne štete nastale tokom nedavnog nevremena, te zaključak o uvrštavanju finansijskih sredstava za otkup viška poljoprivrednih proizvoda u ovogodišnji Plan unapređenja poljoprivredne  proizvodnje na prostoru Grada Zenica.

Osim toga vijećnici su prihvatili i zaključak o potrebi izmjene postojeće ili izradi Prijedloga nove Odluke o građevinskom zemljištu, kako bi se utvrdilo novo zoniranje, shodno kojem se vrši naplata komunalne takse. Za ovo je zadžena Služba za utbnizam, a rok je septembar ove godine.

„Po sadašnjoj Odluci o građevinskom zemljištu kompanija Arcelor Mittal Zenica pripada zoni 5 i plaća nižu komunalnu taksu i po tom osnovu Grad Zenica godišnje je oštećen za oko 300.000 KM“, pojasnio je kao razlog Almir Babajić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenice. (V.J.)