Zbog niske jutarnje temperature poledica na pojedinim dionicama

FOTO: Web

Zbog niske jutarnje temperature poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, a posebno u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Jak vjetar mjestimično stvara manje sniježne nanose na putevima Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Kolo-Studena Vrila. Na putu Sarajevo-Rogatica povremeno se propuštaju teretna vozila sa prikolicom i šleperi.

Na pojedinim dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu, dok je u nižim predjelima kolovoz mjestimično vlažan. Izuzetak su putevi na jugu gdje je kolovoz suh.

Skreće se pažnja i na učestale odrone na brojnim dionicama te apeluje na vozače da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Na putnom pravcu Tuzla-Kalesija izvode se radovi na bojanju tunela Čaklovići, zbog čega se u noćnim satima (22-06 sati) saobraća jednom trakom naizmjenično.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se putevi: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), zbog radova kod mjesta Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-4
Doboj-Gračanica, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Klokotnica, u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Tuzla-Kalesija, zbog izvođenja radova na bojanju tunela Čaklovići u vremenu od 22 do 06 sati, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-5
Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova u tunelu Skela, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).
Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-6
Grude-Ljubuški (izlaz iz Gruda) zbog izgradnje kružnog toka saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-14
Donji Srbljani, zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraća se usporeno.
M-15
Livno-Šuica (Stežanj-Trivunova krivina i prevoj Borova glava), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene kraće obustave.
M-17
Jablanica-Mostar zbog sanacionih radova na dijelu Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 08 do 16 sati saobraća senaizmjenično-jednom trakom.
Počitelj-Žitomislići (Ševaš Njive), zbog minerskih radova na priključnoj cesti za autoput A-1, moguće su povremene kratkotrajne obustave saobraćaja.
Tarčin-Konjic (Raštelica), zbog radova na izgradnji koridora Vc saobraća se sporije, uz privremeno postavljenu signalizaciju.
Konjic-Jablanica, zbog radova u tunelu Crnaja tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj se obustavlja.
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
M-17.3
Hutovo-Stolac, zbog radova kod mjesta Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Čajdraš-Ovnak, zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
R-437 Ostrožac-Fojnica (viseći most u Ostrošcu), zbog radova na mostu obustavlja se saobraćaj svaki dan osim vikenda.
R-445 Semizovac-Ilijaš (Malešići-Stari Ilijaš), zbog izvođenja radova saobraća se usporeno.
R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.
R-471 Banovići-Lukavac, sanacioni radovi u naselju Podgorje, od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.